*Nettavisen* Økonomi.

Ønsker egen skatteliste over snyltere

VIL PEKE UT SNYLTERNE: Høyre-politiker Tor Steinar Mathiassen skjønner ikke hvordan beboerne i Sandefjord kan skylde kommunen 237 millioner kroner i gjeld, avgifter, renter og skatt. Foto: Olaf Akselsen

Høyrepolitiker Tor Steinar Mathiassen mener skattesnylteri bør gjøres kjent, på lik linje med dem som betaler skatten sin.

(SANDEFJORDS BLAD): Sandefjordspolitikeren har i årevis kritisert Sandefjords befolknings manglende evne til å betale skatt, så også i år.

I skatteoppkreverens rapport for 2014 kommer det fram at Sandefjord kommune har 237 millioner kroner utestående i ubetalt gjeld, avgifter, renter og skatt.

– Dessverre er det ofte en bevisst handling om å utnytte skattesystemet som ligger bak. Dette er så lite samfunns-ansvarlig som det går an. Jeg skulle ønske vi kunne gjort adskillig mer for å drive inn pengene, sa Mathiassen i forbindelse med tirsdagens formannskapsmøte.

Til skrekk og advarsel

Han mener det høye tallet er et bevis på at dagens innkrevingssystem bare delvis fungerer. Og Mathiassen har et forslag til hvordan man i større grad kunne fått inn de utestående pengene: Ved å lage egne lister over nullskattytere som står på kommunens liste over dårlige innbetalere.

– Hver høst lister byens og landets aviser opp alle med høy formue og inntekt, som samtidig bidrar til samfunnets utvikling ved å betale rikelig med skatt. Spørsmålet er om det ville vært fornuftig å lage en tilsvarende liste over dem som ikke gjør det. Hadde en slik liste vært offentliggjort, ville kanskje mange tenkt seg om en ekstra gang, sier Mathiassen videre.

Han påpeker samtidig at han ikke tror det vil finnes åpning gjennom lov for å gjennomføre et slikt grep.

– Men det er utrolig trist å lese tall som dette, spesielt med tanke på hvor mange diskusjoner vi politikere har om bevillinger av relativt små beløp. Hvor godt hadde det ikke vært å disponere over 200 millioner til formål som vi alle ønsker å ha penger til, spør Mathiassen.

LES OGSÅ: Slik kan en pendler trekke fra over 100.000 kroner

– Forbausende useriøst

Forslaget hans blir ikke møtt med umiddelbar begeistring hos BI-professor Ole Gjems-Onstad i skatterett.

– Dette er et forbausende useriøst forslag fra en Høyre-politiker, sier professoren til Sandefjords Blad.

– Hvorfor det?

– At man ikke klarer å betale skatten sin, kan skyldes mange ulike årsaker. Å presentere en slik liste som det foreslås her, er i realiteten en uthenging av enkeltpersoner. Det kan være med på å skape en uønsket antipati mot skattesystemet, sier Gjems-Onstad.

Fra Mathiassen påpekes det at skatteoppkreveren ikke har tilstrekkelig med virkemidler for å inndra utestående skatte-krav.

Dette inntrykket deler ikke Gjems-Onstad. Han anser det norske innkrevingssystemet som både effektivt og hardt.

– Det er ikke et vanlig synspunkt at skattemyndighetene har for lite effektive innkrevingsmetoder. De er til sammenligning langt sterkere enn for private innkrevere. For meg blir dette for kortsynt. Man ser ikke at dette dreier seg om langt mer enn skatteyternes forhold til skattemyndighetene, sier Gjems-Onstad.

Les flere saker fra Sandefjords Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.