NA24.no

OPEC og Russland gjør nytt forsøk på oljekutt

Møterommet i Wien hvor OPECs oljeministre torsdag var samlet i et forsøk på å enes om produksjonskutt. Landene gjør fredag et nytt forsøk sammen med blant andre Russland. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix
Møterommet i Wien hvor OPECs oljeministre torsdag var samlet i et forsøk på å enes om produksjonskutt. Landene gjør fredag et nytt forsøk sammen med blant andre Russland. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
OPEC, Russland og andre land prøver igjen å enes om kutt i oljeproduksjonen. Blir de ikke enige, vil oljeprisen falle videre, ifølge analytikere.

Landene i oljekartellet OPEC klarte torsdag ikke å komme fram til en avtale om produksjonskutt for å stabilisere oljeprisen.

Fredag gjør de et nytt forsøk sammen med Russland og ni andre oljeproduserende land som står utenfor OPEC.

Men Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih føler seg ikke sikker på at de vil lykkes.

– Nei, jeg er overhodet ikke sikker på det. Vi diskuterer fortsatt hvordan eventuelle kutt skal fordeles, sa han etter den første dagen med forhandlinger i Wien.

Landene har ulike økonomiske og politiske interesser, og flere av dem mener de fortjener unntak fra produksjonskuttene.

Saudi-Arabias sjiamuslimske rival Iran, som er OPECs tredje største oljeprodusent, ber om å få unntak siden landet er rammet av nye sanksjoner innført av USA.

Også kriserammede Venezuela og konfliktherjede Libya håper på unntak, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Mange oljeanalytikere ble overrasket da oljeprisen begynte å falle bratt i høst. Så langt er nedgangen på over 30 prosent, og det ventes at fallet kan bli større hvis ikke landene i Wien blir enige om kutt.

– Hvis ingen avtalen blir oppnådd, vil oljeprisen fortsette å falle i overskuelig framtid, sier analytiker Tamas Varga fra selskapet PVM til Wall Street Journal.

 Børsen stiger fra start 

Hovedindeksen på Oslo Børs la på seg 1,2 prosent det første kvarteret fredag. Fallet dagen før var det største på to og et halvt år.

Børsoppgangen fredag følger dermed utviklingen på amerikanske børser torsdag og på de asiatiske børsene fredag morgen. Oppgangen kommer etter flere dager med negativ børsutvikling nasjonalt og internasjonalt.

Også på toneangivende indekser i Europa var det det en markant positiv utvikling.

Økningen i Oslo på rundt 1,3 prosent til snaut 837 poeng den første halvtimen etter åpning fredag morgen er likevel langt fra nok til å ta igjen det som gikk tapt i børsuroen torsdag. Flere momenter – som usikkerhet blant investorene om forholdet mellom Kina og USA, fallende oljepris og spenning knyttet til OPEC-møtet i Wien – førte til at hovedindeksen falt 3,75 prosent.

Oljeprisen fortsatt svak

Torsdag ble dermed den verste børsdagen i Oslo siden 8. februar 2016. Samtlige av de toneangivende selskapene på Oslo Børs sto i rødt ved stengetid. Det gjorde også oljeprisen.

Fredag formiddag var oljeprisen fortsatt svak, og dukket på ny under 60 dollar for et fat nordsjøolje på spotmarkedet. I 9.30-tiden lå nordsjøoljen på rundt 59,5 dollar fatet – rundt 1 prosent svakere enn ved midnatt.

Spenning rundt OPEC

Det knytter seg spenning til om OPEC-landene klarer å bli enige om kutt i produksjonen. Ved møteslutt torsdag kunngjorde organisasjonen at landene som deltok i Wien, ikke lyktes å bli enige om produksjonskutt. Isteden skal det gjøres et nytt forsøk fredag når oljeministrene fra ti flere land, deriblant Russland, deltar i diskusjonene.

Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih er usikker på om det blir enighet.

– Nei, jeg er overhodet ikke sikker på det. Vi diskuterer fortsatt hvordan eventuelle kutt skal fordeles, sa han.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere