Opec opprettholder produksjonen

Til tross for innsigelser fra Iran besluttet Opec-landene å beholde dagens produksjonskvoter. Et kutt kan komme i mars.

31.01.06 15:20

(NA24): Det kom frem under møtet mellom Opecs 11 oljeministre i Wien tirsdag.

I forkant av dagens møte hadde Iran og Venezuela gitt uttrykk for at de to landene ønsket et kutt i produksjonen. Det var imidlertid klart at majoriteten, ledet av Saudi-Arabia, ville gå inn for å opprettholde produksjonen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters argumenterte Iran for kutt i produksjonen også under dagens møte, men landet skal ikke ha fått støtte fra noen av de andre medlemmene.

Ikke overrasket
Oljeanalytiker Arnstein Wigestrand i Enskilda Securities mener resultatet av dagens møte var som forventet.

- Det var ventet at Opec ikke ville endre produksjonskvoten i denne runden. Derfor tviler jeg på at beslutningen får noen sterk innvirkning på oljeprisen, sier Wigestrand til NA24.

Ifølge Wigestrand skyldes trolig avgjørelsen at oljeprisen er så sterk at Opec ikke ser noen behov for å verken komme med produksjonsendringer eller uttalelser for å styrke oljeprisen.

Kutt i mars?
Andre kvartal er normalt en periode med lavere oljeforbruk, noe som øker risikoen for at lagrene hoper seg opp. I forkant av møtet uttalte Venezuelas oljeminister Rafael Ramirez at det er flertall for et kutt under møtet i mars.

Wigestrand mener imidlertid det fortsatt er helt åpent om Opec kommer til å foreta et kutt i mars.

- Det var ingenting som kom frem på dagens møte som peker i noen klar retning, sier Wigstrand.

Like før børsene åpner i USA er oljeprisen ned 56 cent per fat i elektronisk handel. I London selges et fat råolje levert i mars for 66,10 dollar.

Etter en midlertidig nedtur mot slutten av fjoråret, har oljeprisen steget kraftig i januar, drevet blant annet av frykt for at striden rundt Irans atomprogram kan medføre begrensninger i dette landets oljeeksport.

Høy produksjon
Denne nervøsiteten har sendt oljeprisen opp selv om verdens oljelagre er fullere nå enn for et år siden. Kutt-tilhengerne i Opec tror lagrene vil bli enda fullere når vintersesongen er over.

Opec, som står for rundt en tredel av verdens oljeproduksjon, pumper nå nær maksimal kapasitet, selv om Saudi-Arabia har litt ledig kapasitet. Dagens produksjon på 28 millioner fat om dagen er tett opp mot det høyeste nivået på 25 år.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.