NA24.no

Foto: LOUAFI LARBI (REUTERS)

OPEC ser økt etterspørsel

Sist oppdatert:
Oljeanalytikerne følger IEA og oppjusterer oljeprognosene.

I den månedlige oljerapporten for oktober oppjusterer oljekartellet OPEC sine estimater for oljeetterspørselen for 2009 og 2010. I likhet med OECD-landenes energianalytikere i det Internasjonale energibyrået IEA, så ser OPEC at verdensøkonomien er i bedring. Dette gir grunnlag for økt forbruk av olje og petroleumsprodukter.

OPECs analytikere hever etterspørselsprognosen for 2009 med 200.000 fat per dag til 84,2 millioner fat per dag i snitt. Dermed forventes fallet i oljeetterspørselen i år å havne på 1,4 millioner fat per dag.

Oppjusteringen for 2010 er på samme nivå. Her økes etterspørselsprognosen med 200.000 fat per dag til totalt 84,9 millioner fat per dag med Kina og økonomiene utenfor OECD-området som hoveddrivere.

Når det gjelder produksjonen så forventer OPEC at spesielt USA og Russland vil drive opp produksjonen utenfor OPEC. Snittet er ventet å ligge på 50,9 millioner fat per dag i 2009 og 51,2 millioner fat per dag i 2010. Resten suppleres av OPECs medlemsland.

I september produserte OPEC-landene 28,9 millioner fat per dag, en økning på 40.000 fat per dag sammenlignet med august, viser den månedlige oljerapporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere