NA24.no

OPEC skal skjerpes

Foto: AP Photo/Ronald Zak (Scanpix)
OPEC-ministrene er enige om å ikke røre kvotene, men øke overholdelsen av tildelte kvoter.

Det kom med andre ord ingen overraskelser fra dagens ministermøte i Organisasjonen av oljeeksporterende land, OPEC, som avholdes i Angolas hovedstad Luanda.

Ministrene skal ifølge internasjonale byråer ha blitt enige om å ikke gjøre endringer i medlemslandenes produksjonskvoter for råolje, men det manes til bedre overholdelse av de tildelte kvotene blant medlemslandene.

Vedtaket betyr at de 12 medlemslandene i OPEC vil kunne pumpe 24,84 millioner fat per dag for å holde seg på kvotene. Irak er ikke inkludert i kvotesystemet. Vedtaket er i tråd med signalene fra oljeministrene i forkant av møtet, blant annet fra Saudi-Arabias mektige oljeminister Ali al-Naimi.

Oljeprisen har den siste tiden ligget i intervallet 70 til 80 dollar fatet, noe som er innenfor det OPEC-landene mener de skal ha for sitt sorte gull. Spesielt Saudi har tatt til orde for at det ikke skal strammes ytterligere til i kvotene, slik at det blir risiko for et nytt oljeprisrally som kan ødelegge den skjøre oppgangen som nå kan registreres i verdensøkonomien.

En del av OPEC-landene har vist lite vilje til å holde seg til de tildelte kvotene, og har pumpet godt over disse nivåene. Dette er derfor i fokus i dagens ministermøte i Luanda. Ifølge Reuters mener analytikerne at OPEC-landene per i dag kun har en kvoteetterfølgelsesrate på kun 60 prosent i forhold til kvotekuttene på til sammen 4,2 millioner fat per dag som ble vedtatt sist vinter.

Bakgrunnen for signalene om innskjerpelser i kvoteopprettholdelsen er frykt for at oppbyggignen av råoljelagrene verden over skal fortsette, og dermed begynne underminere dagens oljepris.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere