NA24.no

Opel blir kanadisk

Sist oppdatert:
Kriserammede General Motors selger Opel til den kanadiske bildelprodusenten Magna International.

Det bekrefter Tysklands finansminister Peer Steinbrück natt til lørdag etter et møte med forbundskansler Angela Merkel og lederne av ulike bilselskaper.

NA24 - din næringslivsavis

Magna rappet dermed Opel rett foran snuten på italienske Fiat. Tyskerne valgte Magna blant annet fordi de lovet å investere tungt i bilproduksjonen i Rüsselheim.

Trakk seg
Fiat skal ha trukket seg fra forhandlingene etter et krav fra GM de anså som urimelig. GM krevde 350 millioner euro for å holde Opel flytende inntil en ny eier kan ta over.

26.000 arbeidsplasser sto på spill, bare i Tyskland. Opel hyrer hele 55.000 arbeidere over hele Europa. Det kanadiske selskapet har lovet at ingen av de fire Opel-fabrikkene i Tyskland skal legges ned.

Magna skal gjøre store midler tilgjengelig for Opel den neste tiden, før det er planlagt at tyske myndigheter skal tilby Opel et lån på 1,5 milliarder euro.

Fornøyde
- Dette var ingen enkel avgjørelse å ta. Men vi ønsket til det lengste å unngå konkurs. Vi har høy interesse av at sysselsettingen forblir høy ved fabrikkene, sier finansminister Steinbrück til Bloomberg News.

Det er ventet at tyske myndigheter vil stille ytterligere 4,5 milliarder euro i lånegarantier til rådighet.

General Motors er fornøyde med løsningen.

- Opel er reddet for nå, sier GM-president i Europa, Carl-Peter Forster.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere