NA24.no

Opp 30% fra bunnen

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Det går mot den sjette uken på rad med børsopptur i USA.

Gode tall fra storbanken JP Morgan Chase bidrog til en positiv stemning på USA-børstene torsdag. Den generelle oppgangen var rundt halvannen prosent, mens teknologitunge Nasdaq steg 2,7 prosent, etter positive signaler fra Nokia, som endte opp 11 prosent på børsen.

Rett etter børs kom også Google med positive tall, og bidrog til oppgang i etterbørshandelen.

S&P 500-indeksen har nå steget 30 prosent fra bunnen i begynnelsen av mars. I rettferdighetens navn skal det likevel nevnes at indeksen fortsatt er 4 prosent lavere enn ved nyttår. Nasdaq er imidlertid opp 6 prosent siden årsskiftet.

Positivt fra storbank
Før åpning la den amerikanske storbanken JP Morgan Chase frem bedre resultater enn ventet.

Storbanken J.P. Morgan Chases nettoresultat endte på 2,14 milliarder dollar. Dette tilsvarer 0,40 dollar pr. aksje. Resultatet fra samme periode året før viste et nettoresultat på 2,37 milliarder dollar og 0,67 dollar per aksje. Resultatnedgangen er på 10 prosent.

Dette er bedre enn analytikerne ventet på forhånd. Ifølge Thomson Reuters lå forventningene på 32 cents per aksje i første kvartal.

Omsetningen i kvartalet endte på 25,03 milliarder dollar, mot 16,89 milliarder dollar i samme periode året før. Banken har måttet ta tap på 8,6 milliarder dollar knyttet til lån og kreditt. Posisjonene har dermed sørget for at tapet har økt med 94 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Les mer: Storbank bedre enn ventet

JP Morgan Chase endte opp 2 prosent på børsen.

For finanssektoren var det også positivt at Regions Financial Corp, den største banken i delstaten Alabama, uventet meldte at første kvartal vil vise overskudd. Aksjen steg 34 prosent.

Makro-skred
Samtidig har flere makrotall blitt presentert. Statistikken for igangsatte boligprosjekter endte lavere enn ventet.

Antallet påbegynte boliger falt med 10,8 prosent på sesongjustert basis til en årstakt på 510.000 i mars, viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Økonomene ventet ifølge Bloomberg at antallet påbegynte boliger ville falle til 540.000.

Les mer: Svake boligtall i USA

Færre ledige
De ukentlige sysselsettingstallene viste at antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd falt med 53.000 i påskeuken. Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Ved utgangen av uken som ble avsluttet 11. april var det registrert 610.000 førstegangssøkere. Samtidig ble tallene fra den foregående uken revidert opp til 663.000 fra 654.000.

Dette er langt bedre enn hva økonomene hadde ventet og den største nedgangen i antallet søkere siden desember 2008. Ifølge Bloomberg News lå forventningene på at antallet førstegangssøkere lå på 658.000.

Les mer: Bedring i USA-ledighet

Den amerikanske sentralbankens lokalkontor i Philadelphia har sluppet sin månedlige undersøkelse som viser utviklingen i forretningsvilkårene. Undersøkelsen er basert på en indeks og denne steg til minus 24,4 i april fra minus 35 i mars. Økonomene ventet at indeksen skulle stige til minus 30,2, ifølge Bloomberg.

Økning i tvangssalg
Antallet tvangssalg skjøt igjen fart i mars. Det medførte både månedsrekord og ny rekord for et kvartal.

Det totale antallet innmeldte tvangssalg havnet på 803.489 i første kvartal, viser tall fra RealtyTrac. Det er en oppgang på 24 prosent sammenlignet med tilsvarende periode året før og 9 prosent sammenlignet med fjerde kvartal.

Rundt 341.180 boliger ble meldt inn til tvangssalg i mars og det er en økning på 46 prosent sammenlignet med mars 2008, og 17 prosent sammenlignet med februar i år.

Tallene inkluderer varsler som tvangssalg og gjennomførte tvangssalg.

Det er likevel noen positive tegn. Når det gjelder antall boliger som er overtatt av bankene falt disse med 3 prosent sammenlignet med februar og 13 prosent sammenlignet med fjerde kvartal.

Søker konkursbeskyttelse
Av negative nyheter la General Growth Properties, USAs nest største kjøpesentereier, en demper på stemningen. Selskapet søker konkursebeskyttelse. Investeringsselskapet, med eierandeler i over 200 kjøpesentre fordelt på 44 av USA stater, melder at de ikke har klart å overtale majoriteten av sine kreditorer, til å gi selskapet mer tid for å få refinansiert gjeld på flere milliarder dollar.

At selskapet nå ber om beskyttelse for sine kreditorer har vært ventet siden forrige høst, da selskapet meldte at det ville be om konkursbeskyttelse dersom de ikke fikk endret på gjeldsbetingelsene.

Les mer: Butikk-kjempe knust av krisen

Vellykket børsnotering
Markedet for børsnoteringer har vært knusktørt det siste året. Derfor ble det lagt merke til at selskapet Rosetta Stone gjennomførte en svært vellykket børsnotering torsdag.

I forkant av noteringen ble det gjort en emisjon til 18 dollar aksjen, mens den steg til over 25 dollar på børsen.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +1,19% til 8.125,43

Nasdaq +2,68% til 1.670,44

S&P 500 +1,55% til 865,30

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere