*Nettavisen* Økonomi.

Opp etter Martin Luther

Foto: (AP)

Forsiktig optimisme på børsene i USA.

19.01.10 15:46

Aksjemarkedet i New York bruker tid på å fordøye inntrykkene. Børshandelen åpner nølende, men er i pluss.

Teknologi leder an
Den viktige og brede S&P 500-indeksen blir sendt opp forsiktige 0,11 prosent til 1.137,32 poeng. Dow Jones-indeksen følger etter med en marginal oppgang på 0,04 prosent til 10.614,19 poeng. Nasdaq stiger 0,34 prosent til 2.295,67 poeng.

De amerikanske børsene holdt stengt mandag på grunn av Martin Luther King-dag. Mens amerikanerne hedret borgerrettighetsforkjemperen har de europeiske og asiatiske børsene vært åpne. Handelen i disse markedene hadde mandag sprikende utvikling der Europa steg på bedringer innen oppkjøps- og fusjonsaktivitet, mens børsene i Asia ble sendt ned på bekymringer rundt situasjonen i økonomien.

Tirsdag fortsetter nedturen i Asia og de europeiske aksjemarkedene slår følge med ned.

Vurderer Citi
Resultatsesongen tiltar i styrke denne uken, og da særlig i USA. Flere av de største selskapene i USA legger frem sine tall etter fjerde kvartal og så langt har ikke selskapene klart å innfri forhøyede forventninger.

Det er særlig banker og IT-selskaper som skal presentere hvordan det gikk i det siste kvartal av fjoråret. Før børs kom storbanken Citigroup med sitt resultat. I løpet av de tre månedene som avsluttet regnskapsåret fikk selskapet et tap på 7,4 milliarder dollar. Det tilsvarer 33 cent per aksje og havnet dermed på linje med hva analytikerne hadde forventet. Selv om banken kan vise en forbedring sammelignet med samme kvartal i året før, så falt kjernekapitalandelen.

Det gir grunn til bekymring for aksjonærene.

Les mer: Citigroup med milliardtap

IT-kjempen IBM kommer med sine tall etter at markedene stenger tirsdag kveld på Wall Street.

På makrosiden er det heller tynt, men det er flere nyheter rundt oppkjøpsprosesser.

Oppkjøp
Det går mot at Kraft nå kjøper opp Cadbury. Den amerikanske giganten legger frem et forbedret bud på den britiske godteriprodusenten og er flere skritt nærmere å sikre seg selskapet etter flere måneder med kamp.

Hittil har budene fra Kraft falt inn under kategorien fiendtlige og møtt kraftig motstand fra Cadburs ledelse og styre. Nå har amerikanerne lagt flere milliarder på bordet og dermed har de viktigste motstanderne snudd. Oppkjøpet er på drøyt 19,5 milliarder dollar og består av både kontanter og aksjer i Kraft.

Les mer: Endelig ble de venner

Det er flere oppkjøp som også preger overskriftene. Multinasjonale konglomeratet Tyco International kjøper boligsikkerhetsselskapet Brink’s for to milliarder dollar i kontanter og aksjer.

Stor konkurs
Ikke alle er i like godt rustet. Japan Airlines har gått rettens vei for å søke om konkursbeskyttelse. Selskapet har en massiv milliardgjeld de ikke klarer å betjene, og det har versert spekulasjoner om at selskapet praktisk talt er konkurs. Tirsdag kom bekreftelsen.

Det største flyselskapet i Asia kan likevel holde seg på vingene etter at myndighetene rekker ut en reddende hånd.

Les mer: Flygigant mot avgrunnen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag