*Nettavisen* Økonomi.

Opp før helgen

Det ble en positiv slutt på svak uke på Oslo Børs.

15.05.09 17:39

Fredag endte positiv for investorene på Oslo Børs, men det var ruglete på veien frem.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Hovedindeksen steg til slutt 0,71 prosent til 275,63 poeng.

Uken sett under ett ble ikke like positiv. De siste fem dagene har vært preget av store svingninger, og børsene har svingt mellom pluss og minus både mellom dagene og i løpet av dagene. Hovedindeksen falt denne uken 3 prosent. De to foregående ukene endte langt bedre, men fortsatt er Oslo Børs opp 22 prosent fra bunnen.

Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 7,9 milliarder kroner. Emisjoner og nedsalg i både Lerøy og Storebrand dro opp omsetningen. Likevel er det over snittet ellers i uken og godt over hva som har vært snittet så langt i år.

Haug med rapporter
Det rant inn makrorapporter på ukens siste dag, og gir et diversifisert inntrykk av hvordan tilstanden i verdensøkonomien er. Deflasjonsfaren i USA er blitt mindre etter at inflasjonen er intakt like under målet til sentralbanken og forbrukersentimentet er i bedring. Fallet i industriproduksjonen var mindre i verdens største økonomi enn tidligere forventet. I Europa er situasjonen langt mer alvorlig.

Les mer: Amerikanske kjernepriser stiger og Sentimentet stiger og Lavere industriproduksjon i USA

Den økonomiske aktiviteten falt langt mer enn hva markedet hadde forventet. I første kvartal falt bruttonasjonalproduktet med 2,5 prosent og følger den elendige utvikling fra fjerde kvartal i fjor da økonomien sank 1,6 prosent. Økonomene ventet ifølge Bloomberg at BNP ville falle med 2 prosent.

Les mer: Europeisk vekstsjokk

Fall for oljen
I oljemarkedet var det fokus på hvordan etterspørselen vil utvikle seg. Torsdag slapp Det internasjonale energibyrået sin månedlige rapport der de kutter i forventet etterspørsel for hele 2009. Reuters skriver at den irakiske oljeministeren Hussain al-Shahristani har kommet med uttalelser som tilsier at OPEC kan komme til å beholde produksjonen uendret hvis prisene holder seg på dagens nivå. Oljekartellet møtes mot slutten av måneden i Wien og vil da diskutere hva de skal gjøre med produksjonen.

En styrking i dollarkursen var også med på å svekke olje- og råvaremarkedet. Da Oslo Børs stengte fredag lå kontraktsprisen på nordsjøolje med levering i juli rundt 57,7 dollar per fat.

Kjemper i utakt
Oljekjempen StatoilHydro ble sendt ned 0,98 prosent til 131,40 kroner, og endte uken med et fall på 6,6 prosent. Mandag presenterte StatoilHydro sitt resultat etter første kvartal, og leverte bedre produksjon enn hva markedet hadde forventet. Den britiske storbanken HSBC har ifølge Dow Jones Newswire kuttet anbefalingen til nøytral fra overvekt.

Yara steg 4,02 prosent til 207 kroner, og fikk en oppgang på 6,7 prosent den siste uken. TDN Finans skriver at konkurrenten Potash Corporation of Saskatchewan vil beholde den reduserte produksjonen i påvente av at kinesisk etterspørsel øker.

Fikk juling
Den store taperen ble Schibsted. Mediekonsernet la frem skuffende tall for første kvartal, og leverer dårligere enn markedet hadde ventet. De er langt dårligere på driften og fikk et større underskudd før skatt enn hva markedet trodde på forhånd. I tillegg er de på jakt etter 1,3 milliarder kroner i frisk kapital. Det kan bety en kraftig utvanning av aksjonærene. Aksjekursen i Schibsted falt hele 8,53 prosent til 59 kroner på Oslo Børs fredag.

Les mer: Forlater kjempen i dårlig forfatning og Nettet svikter for Schibsted

Aksjekursen i Storebrand falt 5,81 prosent til 24,30 kroner. Restene etter den fallerte islandske banken Kaupthing har solgt en post på 4,5 prosent av aksjene i Storebrand. Prisen havnet på 24,50 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.