*Nettavisen* Økonomi.

Opp i USA

Wall Street er på vei opp, etter en noe nervøs start på dagen.

18.09.08 21:12

Etter gårsdagens voldsomme nedtur på USA-børsene, startet dagens handel positivt.

NA24 - din næringslivsavis

Det nærmer seg lunsjtid i USA, og under torsdagens handel er de tre tyngste indeksene i USA såvidt på plussiden etter å ha vært både over og under streken flere ganger i løpet av torsdagen.

Industritunge Dow Jones er opp med 2,85 prosent til 10.911,64 poeng. Samtidig stiger både den brede S&P500-indeksen og teknologiindeksen Nasdaq med henholdsvis 2,91 og 2,11 prosent.

I går var den tyngste dagen på lenge i USA da blant annet Dow Jones datt hele 4,06 prosent. Både teknologiindeksen Nasdaq og den brede S&P500 falt begge nesten fem prosent.

Les om massakren her: Finanskollaps på Wall Street

Vinnere og tapere
Det var finansaksjene som fikk kjørt seg hardest onsdag.

Blant annet raste Morgan Stanley astronomiske 37 prosent. I dag fortsetter fallet, og storbanken er hittil i dag ned 10,67 prosent. Goldman Sachs falt også mer enn noensinne med en 24 prosents nedgang i går, også de fortsetter ned i dag med 6,94 prosent så langt.

Det reddede forsikringsselskapet AIG stiger nesten 20 prosent. Den solide storbanken Citigroup stiger også, de med 6,49 prosent. Washington Mutual stiger 11,94 prosent.

Krisepakken
Dagens store nyhet har vært innpumpingen av kapital i pengemarkedene verden over. Totalt har fem sentralbanker i USA, Sveits, Canada, Japan og den europeiske sentralbanken skutt inn om lag 180 milliarder dollar, tilsvarende over 1.000 milliarder norske kroner. Pakken tilbyr i gjensidige valutaavtaler for å bedre situasjonen i de kortsiktige kredittmarkedene.

- Disse tiltakene vil sammen med andre tiltak utført de senere dagene fra ulike sentralbanker er gjort for å forbedre likviditetsforholdene i de globale finansmarkedene. Sentralbankene vil jobbe tett sammen og vil ta nødvendige grep, skriver Federal Reserve.

Flere norske eksperter er usikre på om summen er et stor nok for å hindre det fortsatte presset mot den kortsiktige finansieringen i pengemarkedet.

- Dette er et tiltak for å bedre tilstanden i pengemarkedene. Vi ser på det som positivt og håper det vil roe ned situasjonen. Spørsmålet er om det er nok, sa analytiker Katrine Boye i Nordea Markets til NA24 torsdag ettermiddag.

Økt ledighet
Antall førstegangssøkende i USA til arbeidsledighetstrygd steg forrige uke opp til 455.000 mennesker. Ifølge tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet er det en oppgang på 10.000 personer.

Analytikerne ventet at det ville møte opp 440.000 nye førstegangssøkere, ifølge Bloomberg News.

Olje opp
I New York har Nymex-olje for levering i oktober vært over 102 dollar torsdag ettermiddag norsk tid. Dagens opptur kom etter et løft onsdag ettermiddag, da de ukentlige oljelagertallene i USA viste større trekk i lagrene enn ventet.

Om lag 3,6 billioner dollar globalt har forsvunnet den siste uken. Blant annet er dette resultater av en rekke finanskollapser de siste dagene. Blant annet har Lehman Brothers, tidligere USAs fjerde største meglerhus, søkt om konkursbeskyttelse hos den amerikanske sentralbanken, såkalt «Chapter 11».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.