*Nettavisen* Økonomi.

Opp og ned på USA-børsene

USA-børsene falt mandag, etter enda en gang å ha snust på tidenes høyeste notering for Dow Jones-indeksen.

02.10.06 22:31

HOUSTON (NA24): Tidlig på dagen var Dow Jones-indeksen over tidenes høyeste sluttnotering, som den i det siste har vært flere ganger. Men som før falt den tilbake før sluttbjellen lød på New York-børsen. Rekorden på 11.722,89 fra 14. januar 2000 står dermed fortsatt som høyeste sluttnotering gjennom tidene.

I dag kom det et brått fall i aksjemarkedet midt på dagen, uten at det ser ut til at noen har klart å spore opp noen spesielt god forklaring på det. Til slutt endte det generelle markedet marginalt ned, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt markant.

Dagens store selskapsnyhet var at bud fra to investeringsselskaper på det børsnoterte kasinoselskapet Harrah’s, ansett som verdens største innen sin bransje.

Apollo Management and Texas Pacific Group byr 15 milliarder dollar i kontanter for Harrah’s. Dette er 22 prosent over sluttkursen fredag. Harrah’s bidrog dermed til å bremse aksjefallet i dag, i og med at aksjen steg rundt 15 prosent.

Butikkgiganten Wal-Mart trakk derimot ned, etter månedlige salgstall som skuffet markedet. Aksjen falt 2 prosent.

Oljeprisen falt i dag. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI falt for levering i november falt 1,88 dollar til 61,03 dollar på råvarebørsen i New York. Dette skjedde til tross for at Venezuela og Nigeria varslet reduksjon i sine produksjonskvoter og til tross for at fem soldater skal ha blitt drept i et angrep på et oljeanlegg i Nigeria mandag.

Dette sendte oljerelaterte aksjer ned. Delindeksen for oljeselskaper falt rundt 1 prosent, delindeksen for oljeservice rundt 2,5 prosent.

På makrofronten kom den såkalte ISM-indeksen, som måler oppfatningen til bedriftenes innkjøpssjefer om aktivitetsutviklingen, med en verdi på 52,9 i september. Det var en nedgang fra 54,5 i august, og marginalt lavere enn ventet. Derimot kom indeksen for anleggsinvesteringer (construction spending) i august inn med en oppgang på 0,3 prosent fra juli, men det jevnt over var ventet en nedgang på 0,3 prosent, ifølge Briefing.com.

Volumet på børsen var begrenset i dag på grunn av den jødiske Yom Kippur-høytiden, som mange i finansmiljøet i New York feirer.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,07% til 11.670,35

Nasdaq -0,92% til 2.237,60

S&P 500 -0,34% til 1.331,32

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag