Oppgang fordunstet

Foto: André Clark Utvik

Referatet fra siste rentemøte bidrog til å tynge markedet.

Etter en positivt start, snudde USA-børsene nedover og endte onsdag i minus. I snitt falt indeksene rundt en halv prosent.

Fallet kan ha sammenheng med at referatene fra den amerikanske sentralbankens siste rentemøte, i slutten av april, ble offentliggjort to timer før børsslutt.

I referatet kutter sentralbanken sitt anslag for årets BNP i USA fra minus 0,5-1,3 prosent til minus 1,3-2 prosent.

I aksjemarkedet pekte oljerelaterte aksjer seg ut i positiv retning etter at oljeprisen onsdag nådde det høyeste nivået på mer enn seks måneder. Derimot slet cruisesektoren tungt. Royal Caribbean og Carnival falt begge 6 prosent.

Stigende oljepris
Det er god fart i oljemarkedet. Uventet lave ukestall for lagrene av både råolje, bensin og destillater bidrog til ytterligere oppgang onsdag.

Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI for juli-levering endte opp 3 prosent til 62,05 dollar. Prisen har steget nær 40 prosent siden nyttår.

Les mer: Større trekk i oljelagrene

Delindeksen for oljeselskaper steg 0,7 prosent, mens delindeksen for oljeservice endte opp 1,0 prosent.

Hentet penger
Bank of America er nå nærmere å møte kravene som myndighetene har stilt til selskapet. Storbanken var en av ti som ble pålagt å bedre egenkapitalen etter at myndighetene gjennomførte stresstester av balansen. Bank of America har fått inn 13,5 milliarder dollar i frisk kapital gjennom en emisjon. I tillegg skal de konvertere preferanseaksjer til vanlige aksjer.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Totalt er de pålagt å hente inn 33,9 milliarder dollar i ny kapital, og har allerede styrket kontantbeholdningen ved å realisere aksjer i den kinesiske banken China Construction Bank Corp.

Bank of America steg 2 prosent på børsen.

Datakjempe leverer
PC-produsenten Hewlett-Packard kom med sitt resultat etter at den ordinære handelen på Wall Street stengte tirsdag. I selskapets andre kvartal fikk et overskudd på 1,72 milliarder dollar eller rundt 70 cents per aksje. I samme periode året før fikk selskapet 2,06 milliarder dollar i resultat, noe som gir 80 cents per aksje.

Omsetningen falt til 27,35 milliarder dollar fra 28,26 milliarder dollar. Både resultatet og omsetningen lå på linje med analytikernes forventninger.

Det som markedet la merke til er kommentarene fra konsernsjef Mark Hurd som tegner et noe endret bilde sammenlignet med andre toppsjefer innen bransjen. Hurd advarer mot fortsatt tøffe tider og sier at klimaet i inneværende kvartal ligner det foregående kvartalet.

Fallet i salget av PC-er og printere fortsetter, og han er ikke klar til å komme med en friskmelding.

Nå kommer tiltakene for å bedre lønnsomheten. Det skjer ved at antall ansatte i HP skal reduseres. Rundt 2 prosent av jobbene skal kuttes, det tilsvarer at 6.000 stillinger fjernes.

Hewlett-Packard falt 5 prosent på børsen onsdag.

Ser boligbedring
Luksusboligprodusenten Toll Brothers har også nylig avsluttet sitt andre kvartal. I likhet med HP har de avvikende regnskapsår. I en oppdatering opplyser de at Omsetningen falt 398,3 millioner dollar, og det er en halvering sammenlignet med samme periode året før. Det er likevel bedre enn hva analytikerne hadde ventet. Ifølge Wall Street Journals nettutgave forventet analytikerne 387 millioner dollar.

Toll Brothers ser tegn til bedring i boligmarkedet, men vedgår at det fortsatt er tøffe tider.

Resultatene til 450 av selskapene som inngår i indeksen S&P 500 viser en nedgang på 35 prosent, viser en undersøkelse gjennomført av Bloomberg. Det innebærer at selskapene har lagt frem et betydelig fall i resultatene. Analytikerne hadde dog forventet en større nedtur, og en separat rapport viser at analytikerne forventer et samlet resultatfall for selskapene i S&P 500-indeksen vil bli på 16 prosent for hele året. De samme analytikerne tror at resultatene vil stige med 24 prosent i 2010, skriver Bloomberg.

Toll-aksjen falt 3 prosent onsdag.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,62% til 8.422,04

Nasdaq -0,39% til 1.727,84

S&P 500 -0,51% til 903,47

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag