Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Oppgang i Asia - tross svake Kina-tall

Fjerde måned på rad at kinesisk PMI-indeks faller. Har ikke vært like lav siden august i 2012. Foto: Beijings finansdistrikt.
Fjerde måned på rad at kinesisk PMI-indeks faller. Har ikke vært like lav siden august i 2012. Foto: Beijings finansdistrikt. Foto: CobbleCC (Wikipedia)
Sist oppdatert:
Den såkalte PMI-indeksen, som viser forventninger blant kinesiske innkjøpssjefer i industrisektoren falt i november til sitt laveste nivå på over tre år.


Indeksen gir en god pekepinn på hvordan det står til industrien, og ligger nå på 49,6 ifølge det statlige kinesiske statistikkbyrået. Ligger indeksen under 50, betyr det at aktiviteten i industrisektoren synker, mens et tall over 50 betyr vekst.

Det er fjerde måned på rad at indeksen faller, og den har ikke vært like lav siden august i 2012.

Statistikkbyrået skylder nedgangen på svakere etterspørsel i inn- og utland, fallende råvarepriser og en skepsis i sektoren til å fornye lagerbeholdningene.

– Møtt med nedadgående press på økonomien, har selskapenes innkjøpsaktivitet roet seg og deres vilje til å fylle opp lagrene er ikke tilstrekkelig, skriver byrået i en pressemelding.

Kinas økonomi vokste med 7,3 prosent i fjor, den svakeste veksten siden 1990. I løpet av årets to første kvartaler har veksten vært på 7,0. I perioden juli-september har veksten vært på 6,9 prosent ifølge myndighetene.

Stigning på Asias børser

Børsene i Asia lar seg ikke affisere av PMI-tallene med unntak av børene i Shenzhen og Shanghai som i skrivende stund er ned hhv. 0,425 og 0,45%.

Hongkongs Hang Seng-indeks er derimot opp 1,48%.

I Japan er Tokyos Nikkei 225-indeks opp 1,01% to timer før stengetid tirsdag.

Koreas KOSPI-indeks er opp hele 1,41%, også her to timer før stengetid.

Singapores Straits Times-indeks er opp 0,69% ved lunsjtid tirsdag.

Kinas Yuan blir reservevaluta
IMF besluttet i går som ventet å inkludere kinesiske yuan i sin reservevaluta, SDR.

Beslutningen er først og fremst en anerkjennelse av at Kina utgjør en stadig større del av verdensøkonomien og av tiltakene kinesiske myndigheter har gjort for å liberalisere kapitalmarkedene, og spesielt handelen med yuan. Fra og med oktober neste år utgjør yuan knappe 11 prosent av valutakurven, i hovedsak på bekostning av euroen, hvis andel faller fra 37 til 30 prosent.

- I takt med stadig mer modne kinesiske markeder, vil også verdens sentralbanker ønske å investere i kinesiske aktiva. Det vil bidra til at en stadig større andel av verdens om lag 11.5 billioner dollar i valutareserver vil bli holdt i yuan. For Kina betyr det lavere lånekostnader på statsgjelden og en viktig plass ved bordet, skriver analytiker i DNB Markets Magne Østnor i en morgenrapport tirsdag.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!