Oppgang i Asia - tross svake Kina-tall

Fjerde måned på rad at kinesisk PMI-indeks faller. Har ikke vært like lav siden august i 2012. Foto: Beijings finansdistrikt.

Fjerde måned på rad at kinesisk PMI-indeks faller. Har ikke vært like lav siden august i 2012. Foto: Beijings finansdistrikt. Foto: CobbleCC (Wikipedia)

Den såkalte PMI-indeksen, som viser forventninger blant kinesiske innkjøpssjefer i industrisektoren falt i november til sitt laveste nivå på over tre år.

01.12.15 09:13


Indeksen gir en god pekepinn på hvordan det står til industrien, og ligger nå på 49,6 ifølge det statlige kinesiske statistikkbyrået. Ligger indeksen under 50, betyr det at aktiviteten i industrisektoren synker, mens et tall over 50 betyr vekst.

Det er fjerde måned på rad at indeksen faller, og den har ikke vært like lav siden august i 2012.

Statistikkbyrået skylder nedgangen på svakere etterspørsel i inn- og utland, fallende råvarepriser og en skepsis i sektoren til å fornye lagerbeholdningene.

– Møtt med nedadgående press på økonomien, har selskapenes innkjøpsaktivitet roet seg og deres vilje til å fylle opp lagrene er ikke tilstrekkelig, skriver byrået i en pressemelding.

Kinas økonomi vokste med 7,3 prosent i fjor, den svakeste veksten siden 1990. I løpet av årets to første kvartaler har veksten vært på 7,0. I perioden juli-september har veksten vært på 6,9 prosent ifølge myndighetene.

Stigning på Asias børser

Børsene i Asia lar seg ikke affisere av PMI-tallene med unntak av børene i Shenzhen og Shanghai som i skrivende stund er ned hhv. 0,425 og 0,45%.

Hongkongs Hang Seng-indeks er derimot opp 1,48%.

I Japan er Tokyos Nikkei 225-indeks opp 1,01% to timer før stengetid tirsdag.

Koreas KOSPI-indeks er opp hele 1,41%, også her to timer før stengetid.

Singapores Straits Times-indeks er opp 0,69% ved lunsjtid tirsdag.

Kinas Yuan blir reservevaluta
IMF besluttet i går som ventet å inkludere kinesiske yuan i sin reservevaluta, SDR.

Beslutningen er først og fremst en anerkjennelse av at Kina utgjør en stadig større del av verdensøkonomien og av tiltakene kinesiske myndigheter har gjort for å liberalisere kapitalmarkedene, og spesielt handelen med yuan. Fra og med oktober neste år utgjør yuan knappe 11 prosent av valutakurven, i hovedsak på bekostning av euroen, hvis andel faller fra 37 til 30 prosent.

- I takt med stadig mer modne kinesiske markeder, vil også verdens sentralbanker ønske å investere i kinesiske aktiva. Det vil bidra til at en stadig større andel av verdens om lag 11.5 billioner dollar i valutareserver vil bli holdt i yuan. For Kina betyr det lavere lånekostnader på statsgjelden og en viktig plass ved bordet, skriver analytiker i DNB Markets Magne Østnor i en morgenrapport tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.