NA24.no

Oppgang i forkant av rentedom

Sist oppdatert:
Wall Street stiger i forkant av sentralbankens rentebeslutning.

Investorene i New York mottar positive makrosignaler i forkant av det viktige rentemøtet til sentralbanken. Flere bjellesauer innfrir også.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones stiger 0,25 prosent til 12.863,69 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite blir løftet 0,33 prosent til 2.434,22 poeng. Den brede S&P 500-indeksen steg med 0,27 prosent til 1.394,67 poeng.

Liten vekst
Bruttonasjonalproduktet i USA steg med 0,6 prosent i første kvartal. Dermed viser de første offisiell tallene fra de amerikanske myndighetene at det ikke er noen resesjon i verdens største økonomi. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at veksten ville ligge på 0,3 prosent. At veksten ble positiv i de tre første månedene av 2008 kan være en tilfeldighet. En høyst sannsynlig utilsiktet økning i varelagrene bidro til at det ikke ble noe fall i den økonomiske veksten, skriver Dow Jones Newswire.

Les mer: Ingen resesjon i USA

ADP-rapporten viser en jobbvekst i det private næringslivet på 10.000 i april. Økonomene ventet ifølge Dow Jones Newswire at det skulle være en negativ jobbvekst på 70.000 i årets fjerde måned. Denne benyttes som en indikator på ukens viktigste rapport. Den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene slippet fredag, og betegnes som en viktig indikator på hvordan nå-situasjonen i den amerikanske økonomien er.

Viser bedring
Citigroup har hentet inn 3 milliarder dollar gjennom å selge nye aksjer. Dette gjør de for å bygge opp kapitalbasen etter store tap i forbindelse med kredittkrisen.

General Motors viser også positive takter, selv om de ikke blir kvitt et voksende underskudd. Nettoresultat i første kvartal endte på minus 3,25 milliarder dollar, eller 5,74 dollar per aksje. I samme periode i fjor hadde selskapet et overskudd på 62 millioner dollar eller 11 cents per aksje. Utenom engangskostnader hadde bilkjempen et tap i kvartalet på 350 millioner dollar, eller 62 cents per aksje. Det er bedre enn forventningene. Analytikerne ventet minus 1,60 dollar per aksje, viser estimater fra Thomson Financials.

Les mer: Giganttap for GM

Procter & Gamble innfrir forventningene for siste kvartal innfrir også. Selskapet som har avvikende regnskapsår, leverte et nettoresultat i tredje kvartal på 2,71 milliarder dollar, eller 82 cents per aksje, mot 2,51 milliarder og 74 cents i tilsvarende periode året før. Ifølge konsensusestimater fra Thomson Financial var det ventet et resultat per aksje på 81 cents. Selskapet venter at de kommer til å få et resultat per aksje på mellom 76 og 78 cents i inneværende kvartal. Analytikerne venter at resultatet vil ligge på rundt 78 cents per aksje.

For hele regnskapsåret 2008 venter Procter & Gamble at de vil ha et resultat på rundt 3,48 - 3,50 dollar. Det er en oppgradering fra intervallet 3,46 og 3,50 dollar.

Les mer: Børskjempe leverer

Spent på rentedom
Markedet venter også spent på rentemøtet til den amerikanske sentralbanken. Økonomene venter at sentralbanksjef Ben Bernanke setter ned renten med 0,25 prosentpoeng til 2 prosent, når det to dager lange rentemøtet avsluttes onsdag kveld.

Usikkerheten er knyttet til hvilke signaler som kommer om den videre rentesettingen. Enkelte mener at den amerikanske sentralbanken kommer til å ta en pause fra rentekuttene for å se virkningene av tidligere rentekutt samt en tiltakspakke fra de amerikanske myndighetene som blant annet omfatter skattelettelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere