*Nettavisen* Økonomi.

Oppgang med et nødskrik

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Oslo Børs klarte akkurat å avslutte uken i positivt terreng.

16.10.09 17:49

Oslo Børs begynte dagen med et durabelig hopp, fredag, men da kvelden kom var nesten hele oppgangen utslettet.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen steg 0,05 prosent til 341,90 poeng. For uken som helhet lyder fasit en oppgang på 1,16 prosent.

En overraskende utvikling i bensinlagrene i USA fikk oljeprisen til å stige til det høyeste nivået så langt i år, torsdag kveld. Samtidig var veksten i råoljelagrene langt lavere enn forventet. Den amerikanske lettoljen WTI har vært oppe i 78,17 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte dørene for helgen gikk kontraktene på nordsjøolje med levering i desember under hammeren for 75,79 dollar per fat, ved råvarebørsen i London. Det er rundt 1,2 dollar høyere enn ved stengetid, torsdag.

Les mer. Knuser Norges oljemål

Da børsen åpnet lå prisen enda høyere, og børsen tok sats mot den psykologisk viktige 350-poenggrensen. StatoilHydro endte opp 1,10 prosent til 138 kroner.

Imidlertid kom det forsurende nyheter fra USA. På makrofronten har det kommet flere skuffelser. Blant annet har forbrukertilliten falt til 69,4 poeng. Sentimentmålingen fra Universitet i Michigan er foreløpig for oktober og har vist en blandet utvikling de siste månedene. I forkant ventet økonomene en oppgang til 73,5 poeng og det er hovedsakelig forventningene som trekker ned.

Les mer: Skuffende fall i tilliten

I tillegg er det kommet noen mindre gode resultattall fra børslokomotivene General Electric Bank of America og General Electric. Resultatene blir sett på som en virkelighetssjekk for investorer som har blitt oppmuntret av sterke resultatrapporter tidligere i uken, og USA-børsene faller vel én prosent.

Les mer: Svakt på Wall Street

På den norske selskapsfronten har det vært mer hyggelig lesning. For eksempel har analytikerne har fått øynene opp for Yara. Gjødselprodusenten har de siste dagene blitt viet mer oppmerksomhet i forkant av fremleggelsen av tredje kvartal. Sist ut er meglerhusene Nomura og UBS som har oppgradert anbefalingen. Nomura har hevet anbefalingen til nøytral fra reduser, mens UBS har satt en kjøpsanbefaling på Yara-aksjen. Den sveitsiske banken hadde tidligere en nøytral anbefaling.

Aksjen stiger 2,73 prosent til 195,60 kroner.

Les mer: Yara oppgraderes

Panteselskapet Tomra er en vinnerne fredag morgen. Selskapet presenterte sitt resultat for tredje kvartal torsdag ettermiddag og leverte svært overbevisende tall.

Selskapet endte på femteplassen på vinnerlisten, med en oppgang på 9,09 prosent til 30,00 kroner.

Les mer: Tomra knuser forventningene

Videokonferanseselskapet Tandberg presenterte også sin tredjekvartalsrapport etter børsslutt, med langt høyere salgstall enn ventet. Teknologiselskapet endte opp 1,67 prosent til 157,90 kroner.

Selskapet er for tiden gjenstand for et oppkjøpsforsøk fra den amerikanske IT-giganten Cisco, og det spekuleres i at de vil øke budpremien for å tilfredsstille alle aksjonærene.

Les mer: Sterkt fra Tandberg

Les også: Snakker ut om oppkjøpsforsøket

Flere selskap i fokus
Oppturen fortsetter også for flyselskapet Norwegian. Bjørn Kjos har blitt en av favorittene til analytikerne, og de siste ukene har det kommet flere oppgraderinger på både anbefaling og kursmål. Aksjen ble løftet 2,90 prosent til 142 kroner.

Marine Harvest varsler nå at det kommer utbytte for 2009. Selskapet har fått redusert gjelden og har slaktet mer laks enn hva de selv ventet i tredje kvartal. Totalt har slaktevolumene nådd 80.000 tonn, og det er rundt 10.000 tonn mer enn antatt.

For den norske virksomheten har Marine Harvest oppnådd et driftsresultat per kilo laks på 6,3 kroner i tredje kvartal.

- Det er ingen tvil om at utsiktene for 2010 er gode og det kommer til å bli gode priser for oppdrettere neste år. Selskapet har fått redusert sitt netto gjeldsnivå fra 6 milliarder til 5,11 milliarder kroner. Det er nesten 500 millioner kroner lavere enn vi lå inne med i våre estimater etter tredje kvartal. 500 mill er cirka 14 øre per aksje som er på linje med kursoppgangen så langt i dag. Dette er selvfølgelig positivt og fører til at selskapet er i utbytteposisjon basert på 2009 resultatene, sier analytiker Klaus Hatlebrekke i DnB Nor Markets til NA24.

Aksjen falt 0,72 prosent til 4,41 kroner

Les mer: Fredriksen vil øse ut laksemillioner

Annonsebilag