*Nettavisen* Økonomi.

Oppgang på vinglebørsen

Optimismen fra torsdag morgen er igjen tilbake.

17.01.08 15:08

Børsen har svingt voldsmot torsdag. Børsen var høyt oppe før skrekkelige tall fra den amerikanske storbanken Merrill Lynch sendte Oslo Børs rett ned. Så kom det oppløftende ledighetstall fra USA. Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd falt markant i forrige uke noe som klokken 15 sender Oslo Børs hovedindeks opp med 1,11 prosent til 416,42 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Statistikk fra amerikanske myndigheter viser at antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA falt fra 322.000 personer 301.000 personer i årets andre uke.

Finanskjempen Merrill Lynch måtte ta nedskrivninger på 11,5 milliarder dollar i fjerde kvartal, skriver Bloomberg News. De kommer i forbindelse med problemene i det amerikanske subprimemarkedet, som har rammet selskapets låneportefølje og strukturerte produkter.

Følg børsen her

Resultatet var også langt svakere enn hva markedet hadde ventet. Merrill Lynch la frem et tap på 9,83 milliarder dollar eller 12,01 dollar per aksje. I samme periode i fjor endte resultatet med et overskudd på 2, 35 milliarder dollar, eller 2,41 dollar per aksje. Analytikerne ventet et tap på 4,82 dollar per aksje.

Startet bra
Tidligere på dagen var det en helt annen stemning som rådet. Ved lunsjtider var hovedindeksen opp 0,73 prosent til 414,85 poeng. Gleden var heller kortvarig for skamslåtte investorer som fikk anledning til å slikke sårene etter flere dager med store tap. På det meste var hovedindeksen opp 2,16 prosent. Det investorene nå spør seg er om dette er slutten på nedgangen eller at det kun er en «dead cat bounce»

Uttrykket «dead cat bounce» byttes av i finansspråket på en kortvarig opptur i aksjemarkedet. Det spiller på at selv en død katt vil sprette hvis den faller fra store høyder.

Turbulent
Oslo Børs har hatt en turbulent periode den siste tiden, og vært en av de svakeste børsene i verden. Siden nyttår er verdiene redusert med 15,40 prosent og milliardene har flakset ut. Det er lenge siden stemningen har vært så dyster og børsraset har kommet etter at frykten for at drivkraften i verdensøkonomien har rusk i maskineriet.

Faren for resesjon i USA har skremt vekk risikovilligheten til investorene og frykten har rådet over grådigheten som har drevet Oslo Børs til rekordhøyder de siste tre årene.

Oljen stiger
Oljeprisen stiger så smått torsdag formiddag. De viktige oljelagrene i USA var høyere enn hva markedet hadde forventet og det fikk råoljekontraktene til å falle onsdag kveld. Ved råvarebørsen i London koster et fat nordsjøolje med levering i mars 89,94 dollar fatet.

Selv om oljeprisen trekker oppover går StatoilHydro motsatt vei. Aksjen faller 1,77 prosent til 144 kroner. Den norske oljegiganten er ikke alene om å snu ned. Norsk Hydro faller 3,91 prosent til 54,10 kroner etter en langt bedre start. Telenor faller 2,54 prosent til 115,25 kroner, mens Yara er ned 6,38 prosent til 242 kroner.

Svakt i tank
Tankrederiet Frontline sendes rett ned på Oslo Børs. Utsikter til lavere fraktrater tynger aksjen som faller 5,95 prosent til 197,50 kroner.

- Utsiktene på kort sikt er langt fra oppmuntrende, og det er lite som indikerer at ratene ikke vil fortsette å falle, skriver Fearnleys.

Snur i Europa
Oppgangen ved de viktigste europeiske børsene er i ferd med å smuldre opp. I Tyskland er DAX-indeksen fortsatt opp 0,10 prosent, men var mye sterkere tidligere på dagen. Den britiske FTSE 100 i London er i rødt med et fall på 0,02 prosent. I Paris blir CAC 40 sendt ned 0,11 prosent.

Svenske kan fortsatt glede seg over en oppgang på 0,59 prosent på Stockholmsbørsen, men også der er det i ferd med å snu. København er i minus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag