*Nettavisen* Økonomi.

Oppgang på Wall Street før rentedom

OPPGANG: Amerikanske børser stiger fra start onsdag, før det som kan bli en historisk rentebeslutning. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Alles øyne rettet mot sentralbankens beslutning.

Amerikanske børser stiger fra start onsdag, før det som kan bli en historisk rentebeslutning.

Dow Jones-indeksen er opp 0,78 prosent, S&P 500 stiger 0,74 prosent og Nasdaq er opp 0,80 prosent.

Nå kan du diskutere aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på aksje- og investeringsforumet Xtrainvestor.

Venter første renteheving siden 2006
Den amerikanske sentralbanken avslutter i dag det to dager lange rentemøtet som er ventet å ende med at styringsrenten heves for første gang siden 2006. Siden slutten av 2008, da finanskrisen herjet, har renten vært holdt i tilnærmet null.

Beslutningen offentligjøres klokken 20 norsk tid.

- Beslutningen er behørig varslet, og bør mottas med applaus. Økte amerikanske renter vil lette noe av trykket på sentralbankene i andre industriland, som heretter ikke behøver å tråkke like hardt på gassen for å holde valutakursen svak og inflasjonen oppe, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i en morgenrapport.

- Økte amerikanske renter vil dempe noe av jakten på (mer)avkastning, som har bidratt til å bygge stor fallhøyde for mange aktivapriser. Og økte amerikanske renter vil markere at i hvert fall amerikansk økonomi er i ferd med å legge finanskrisen bak seg, syv år etter at den inntraff, fortsetter sjeføkonomen.

Nytt fall i oljeprisen
Oppgang er det også i europeiske og asiatiske aksjemarkeder, mens oljeprisene på nytt faller.

De siste fallet i oljeprisen kommer etter at en privat måling i går viste stigende amerikanske oljelagre. Senere i dag er det klart for den ukentlige offisielle statistikken som er ventet å vise et lite trekke på lagrene.

I tillegg åpner Kongressen i USA for å oppheve det 40 år gamle forbudet mot oljeeksport.

- I markedet ser interessen fortsatt ut til i første rekke å rette seg mot en politisk åpning for amerikansk råoljeeksport, selv om det samtidig også argumenteres for at de praktiske priskonsekvensene av eksporttillatelser vil være begrenset, påpeker DNB Markets i et morgennotat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag