*Nettavisen* Økonomi.

Oppgang på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Pilene peker oppover på de amerikanske børsene.

16.04.09 16:11

De amerikanske børsene faller noe tilbake etter en langt sterkere start. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen stiger 0,60 prosent til 1.636,58 poeng, men det er en mer laber utvikling for de to øvrige nøkkelindeksene. Dow Jones ligger helt flat på 8030,14 poeng. S&P 500 faller 0,07 prosent til 851,44 poeng.

Før åpning la den amerikanske storbanken JP Morgan Chase frem bedre resultater enn ventet. I tillegg fikk markedet resultater fra mobiltelefonprodusenten Nokia på linje med forventningene.

JP Morgan overrasket
Storbanken J.P. Morgan Chases nettoresultat endte på 2,14 milliarder dollar. Dette tilsvarer 0,40 dollar pr. aksje. Resultatet fra samme periode året før viste et nettoresultat på 2,37 milliarder dollar og 0,67 dollar per aksje. Resultatnedgangen er på 10 prosent.

Dette er bedre enn analytikerne ventet på forhånd. Ifølge Thomson Reuters lå forventningene på 32 cents per aksje i første kvartal.

Omsetningen i kvartalet endte på 25,03 milliarder dollar, mot 16,89 milliarder dollar i samme periode året før. Banken har måttet ta tap på 8,6 milliarder dollar knyttet til lån og kreditt. Posisjonene har dermed sørget for at tapet har økt med 94 prosent sammenlignet med samme periode året før.

I førhandelen var JP Morgan-aksjen opp 1,7 prosent.

Makro-skred
Samtidig har flere makrotall blitt presentert. Statistikken for igansatte boligprosjekter endte lavere enn fentet, mens de ukentlige sysselsettingstallene viste at antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd falt med 53.000 i påskeuken. Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Ved utgangen av uken som ble avsluttet 11. april var det registrert 610.000 førstegangssøkere. Samtidig ble tallene fra den foregående uken revidert opp til 663.000 fra 654.000.

Dette er langt bedre enn hva økonomene hadde ventet og den største nedgangen i antallet søkere siden desember 2008. Ifølge Bloomberg News lå forventningene på at antallet førstegangssøkere lå på 658.000.

Den amerikanske sentralbankens lokalkontor i Philadelphia har sluppet sin månedlige undersøkelse som viser utviklingen i forretningsvilkårene. Undersøkelsen er basert på en indeks og denne steg til minus 24,4 i april fra minus 35 i mars. Økonomene ventet at indeksen skulle stige til minus 30,2m ifølge Bloomberg.

Økning i tvangssalg
Antallet tvangssalg skjøt igjen fart i mars. Det medførte både månedsrekord og ny rekord for et kvartal.

Det totale antallet innmeldte tvangssalg havnet på 803.489 i første kvartal, viser tall fra RealtyTrac. Det er en oppgang på 24 prosent sammenlignet med tilsvarende periode året før og 9 prosent sammenlignet med fjerde kvartal.

Rundt 341.180 boliger ble meldt inn til tvangssalg i mars og det er en økning på 46 prosent sammenlignet med mars 2008, og 17 prosent sammenlignet med februar i år.

Tallene inkluderer varsler som tvangssalg og gjennomførte tvangssalg.

Det er likevel noen positive tegn. Når det gjelder antall boliger som er overtatt av bankene falt disse med 3 prosent sammenlignet med februar og 13 prosent sammenlignet med fjerde kvartal.

Søker konkursbeskyttelse
Av negative nyheter la General Growth Properties, USAs nest største kjøpesentereier, en demper på stemningen. Selskapet søker konkursebeskyttelse under den amerikanske Chapter 11-lovgivningen, ifølge Associated Press.

Investeringsselskapet med eierandeler i over 200 kjøpesentre fordelt på 44 av USA stater melder at de ikke har klart å overtale majoriteten av sine kreditorer, til å gi selskapet mer tid for å få refinansiert gjeld på flere milliarder dollar.

At selskapet nå ber om beskyttelse for sine kreditorer har vært ventet siden forrige høst, da selskapet meldte at det ville be om konkursbeskyttelse dersom de ikke fikk endret på gjeldsbetingelsene.

Selskapet hadde rundt 29,6 milliarder dollar i aktiva og over 27 milliarder dollar i forpliktelser.

Torsdag kommer Googles kvartalsrapport etter børsens stengetid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag