NA24.no

Oppgang på Wall Street

(Scanpix)
Det ble opptur i det amerikanske markedet etter at oljeprisen løftet seg.

Det ble oppgang på Wall Street torsdag kveld etter at oljeprisen løftet seg over 70 dollar fatet, og etter noe bedre tall enn ventet fra amerikansk økonomi.

NA24 - din næringslivsavis

S&P 500 indeksen løftet seg 2,1 prosent, det meste siden 1. juni, mens Dow Jones indeksen løftet seg 2,1 prosent. 29 av 30 selskaper i indeksen løftet seg, melder Bloomberg News.

Aksjemarkedet løftet seg etter at den amerikanske staten solgte verdipapirer for 27 milliarder dollar, med en lavere rente enn hva som var forventet i markedet.

Falt mindre enn ventet
BNP-tallene viste at nedturen i den økonomiske aktiviteten er ikke like dramatisk som først antatt.

Den siste revideringen fra de amerikanske myndighetene viser at bruttonasjonalproduktet for første kvartal falt med 5,5 prosent.

Tidligere har myndighetene meldt om et fall i BNP på 5,7 prosent. Det var også dette nivået økonomene hadde forventet at BNP ville bli revidert til.

Det aller første anslaget kom i slutten av april og tilsa et fall i BNP på 6,1 prosent i løpet av årets tre første måneder. Det ble i mai revidert til et fall på 5,7 prosent, mens den endelige revideringen viser at fallet ble noe mindre.

Ledighetstall skuffer
At det går nedover med arbeidsmarkedet i USA er ingen hemmelighet. Torsdag skuffer de ukentlige ledighetstallene stort.

Den viste at antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd steg med 15.000 til 627.000 personer i forrige uke. Det viser en rapport fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Dette er verre utvikling enn det økonomene forventet, som var en vekst til 600.000, viser en gjennomgang fra Bloomberg News.

I løpet av uken som ble avsluttet 13. steg det totale antallet søkere til arbeidsledighetstrygd med 29.000 personer til 6.738.000. Det er det største fallet siden november 2001.

Fed-møte avsluttet
I onsdag avsluttet den amerikanske sentralbanken sitt to dager lange rentemøte.

Ifølge analytikerne kom ikke Fed med nye indikasjoner på hvor lenge styringsrenten skal bli holdt lav og gjorde heller ingen endringer med hensyn til de kvantitative lettelsene.

Må stå skolerett
- Det at sentralbanken valgte ikke å sende noen nye signaler om hvor lenge rentenivået kan komme til å bli holdt lavt, kan tolkes som at man er godt fornøyd med hvordan markedet leser pengepolitikken. Fraværet av endringer i de kvantitative lettelsene kan også tyde på at sentralbanken ser på økningen i de lange rentene som en konsekvens av bedre økonomiske utsikter – ikke at tiltakene ikke fungerer som planlagt, skriver DnB Nor Markets i en rapport.

Torsdag møtte sentralbanksjef Ben Bernanke Kongressen vedrørende myndighetenes inngripen i avtalen mellom Bank of America og Merrill Lynch, men i finansmiljøet er det enighet om at Bernanke bør fortsette når hans åremål går ut i januar.

Stemningen blant forbrukerne følges tett i markedet, og på selskapsfronten har interiørkjempen Bed Bath & beyond levert bedre tall enn ventet. På den annen side skuffet sportstøykjempen Nike med sine kvartalstall som ble lagt frem etter stengetid onsdag. Resultatnedgangen i forrige kvartal endte på 30 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere