Oppgang på Wall Street

FINANSSENTRUM: Amerikanske børser sikter mot oppgang tirsdag, mens investorene venter på nye viktige nøkkeltall.

FINANSSENTRUM: Amerikanske børser sikter mot oppgang tirsdag, mens investorene venter på nye viktige nøkkeltall. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Nye viktige industritall på trappene fra verdens største økonomi.

01.12.15 16:01

Amerikanske børser siktet mot oppgang tirsdag, mens investorene venter på nye viktige nøkkeltall.

I åpningshandelen er Dow Jones-indeksen opp 0,35 prosent, S&P 500 stiger 0,41 prosent og Nasdaq er opp 0,40 prosent.

I Europa er aksjene målt ved samleindeksen Stoxx Europe 600 så vidt i pluss, mens stemningen var positiv på de største børsene i Asia.

Svakt i amerikansk industri
Etter åpning i USA var det klart for innkjøpssjefsindeksen fra ISM som målet aktiviteten i amerikansk industri. Indeksen har falt og jevnt og trutt ned mot 50-nivået, som markerer skillet mellom opp- og nedgang i industrien.

For november var det ventet et lite oppsving til 50,6, men fasiten viser derimot et skuffende fall til 48,6.

De kanskje største begivenhetene i løpet av uken kommer torsdag og fredag, med henholdsvis rentemøtet i den europeiske sentralbanken og den månedlige offisielle sysselsettingsrapporten, også kjent som månedens viktigste tall.

- Dette er nøkkelhendelsene denne uken og jeg tror investorene i stor grad kan sitte på gjerdet i forkant av disse, sier markedsanalytiker Craig Erlam i Oanda til Marketwatch.

Venter at Draghi gir gass
Forventningene til ECB er at sentralbanksjef Mario Draghi annonsere nye lettelser. Både rentekutt og forlengelse eller utvidelse av programmet for obligasjonskjøp er verktøy som står til disposisjon.

Sysselsettingsrapporten fredag er ventet å vise at amerikansk økonomi skapte færre nye arbeidsplasser i november enn i oktober, mens arbeidsledighetsraten holdt seg stabil.

Rapporten er den siste før den amerikanske sentralbanken i midten av desember avgjør hvorvidt styringsrenten skal settes opp for første gang siden 2006.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.