Oppgang på Wall Street

OPPGANG: USA-børsene åpner rett opp tirsdag.

OPPGANG: USA-børsene åpner rett opp tirsdag. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Stiger sammen med oljeprisen før historisk rentebeslutning.

Mens investorene teller ned til morgendagens rentebeslutning i sentralbanken åpner amerikanske børser rett opp tirsdag.

Dow Jones-indeksen stiger 1,1 prosent, S&P 500 er opp 1,2 prosent og Nasdaq 1,2 stiger prosent.

Den amerikanske sentralbanken starter i dag det to dager lange rentemøtet som er ventet å ende med at styringsrenten heves for første gang siden 2006. Siden slutten av 2008, da finanskrisen herjet, har renten vært holdt i tilnærmet null.

- En renteøkning vil være et positivt tegn fordi det viser at Fed tror den amerikanske økonomien og den globale økonomien er ved god helse og at det vil være et gunstig utfall for økonomiske forhold, sier strateg Heinz-Gerd Sonnenschein i Deutsche Postbank til Bloomberg.

Stiger sammen med oljeprisen
Også i europeiske markeder er stemningen positiv, med børsene i London, Frankfurt og Paris opp mellom 1,9 og 3,2 prosent.

Aksjemarkedenes innhenting kommer etter at de har falt mye i desember sammen med oljeprisene.

Tirsdag vender oljeprisene opp. Ett fat nordsjøolje handles for 38,6 dollar per fat etter at oljeprisen mandag var helt nede i 36,75 dollar fatet.

Oljeprisen har falt med 12 prosent siden den første fredagen i desember, da OPEC ikke kom til enighet om produksjonskutt, men heller valgte å holde oljekranene vidåpne.

Inflasjonen på vei opp
På makrosiden er det sluppet nye inflasjonstall. De viser at konsumprisene steg med 0,5 prosent i november fra november i fjor, fortsatt tynget av fallende energipriser. Tolvmånedersveksten er likevel den sterkeste siden desember 2014.

Årsveksten i kjerneinflasjonen var samtidig 2,0 prosent, den kraftigste veksten siden mai 2014.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.