NA24.no

Oppgang tross jobbkalddusj

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Julefeiringen fortsetter på Oslo Børs. Klatret til det høyeste nivået på 16 måneder.

Oslo Børs steg videre fredag og satte punktum for en meget sterk første uke i 2010. Fredag steg indeksen 0,51 prosent til 382,33 poeng. Siden nyttår har indeksen steget 2,9 prosent.

Børsen har opplevd en voldsom oppgang det siste året, etter den brutale nedturen høsten 2008. De siste tre månedene har børsen steget 17 prosent, de siste seks månedene 42 prosent, de siste 12 månedene 62 prosent.

Oppgangen fredag kom selv om indeksen ble sendt markant ned midt på dagen etter at den månedlige sysselsettingsrapporten fra USA skuffet.

Blant de største selskapene på børsen var utviklingen fredag blandet. Jevnt over var utslagene små, med visse unntak: Stjernen var DnB Nor, som steg hele 4,2 prosent til 66,40 kroner.

Av andre betydelige selskaper kan vi nevne Schibsted, som steg 5,3 prosent til 137,80 kroner. Meglerhuset JP Morgan har ifølge TDN Finans hevet kursmålet på Schibsted fra 108 til 148 kroner og øker samtidig resultatanslagene, men opprettholder sin nøytrale anbefaling.

Skuffende jobbtall
Dagens viktigste nyhet var den månedlige sysselsettingsrapporten fra USA. I desember mistet 85.000 amerikanere jobben. Jevnt over hadde analytikerne ventet et klart sterkere tall, og en del så endog for seg økning i sysselsettingen. Arbeidsledigheten var uendret på 10 prosent.

Les mer: - Nullrente i hele år

Dette sendte også Oslo Børs bratt ned to timer før stengetid, men mye av fallet ble hentet inn igjen før stengetid.

Også i euro-området kom det jobbtall, og også her her har ledigheten nå nådd 10 prosent.

Les mer: En av ti uten jobb

Olje ned
Oljeprisen har vært sterk i det siste, men hadde fredag falt noe tilbake da Oslo Børs stengte. Den amerikanske referanseoljen WTI har falt 43 cent til 82,23 dollar, mens Brent-olje har falt 55 cent til 80,96 dollar, begge deler for februarkontraktene.

Plukker aksjer
Meglerhusene DnB Nor Markets og Merrill Lynch var fredag ivrige plukkere av aksjene i Kongsberg Automotive. Kursen blir løftet 10,05 prosent til 6,35 kroner.

International Gold Exploration melder at de har hatt oppmuntrende resultater fra et boreprogram i Kenya. De foreløpige resultatene fra gullisensen antyder at det kan være et potensial for gullmineralisering, selv om det er tidlig å si om dette lar seg kommersialisere. Aksjekursen ble sendt opp 12,73 prosent til 0,62 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere