*Nettavisen* Økonomi.

Oppgang tross jobbkutt

Foto: (Scanpix)

Arbeidsmarkedet i USA er i fritt fall, men børsen stiger.

26.01.09 23:06

Aksjeindeksene i USA endte moderat i pluss mandag, etter å ha vært enda høyere tidligere på dagen.

Oppgangen kom på en dag med enkelte lyspunkter på makrofronten, men samtidig meldinger om store jobbkutt.

Salget av brukte boliger økte med 6,5 prosent i desember. Det viser tall fra bransjeorganisasjonen «National Association of Realtors». Dermed økte antallet salg av eksisterende boliger til 4,74 millioner basert på en årlig salgsvekst i desember. For november ble det tilsvarende tallet revidert til 4,45 millioner til et fall på 9,4 prosent. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at salget av brukte boliger ville falle til 4,40 millioner i desember.

Oppgangen kommer som følge av at økte tvangssalg sender prisene ned.

Les mer: Tvangssalg gir økt boligsalg

Det kom også overraskende positive nyheter fra de ledende indikatorene. En indeksbasert sammenstilling viser en vekst på 0,3 prosent i desember, viser de foreløpige tallene fra analysebyrået Conference Board. I november falt indeksen med 0,4 prosent, mens den falt med 1 prosent i oktober. Det siste halve året har de ledende indeksene falt 2,5 prosent.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at de ledende indikatorene ville falle med 0,3 prosent den siste sist måneden i 2008.

Les mer: Overraskende positiv nyhet

Cat kutter
Caterpillar la frem svakere tall enn ventet for fjerde kvartal, og kom med dystre prognoser for 2009. Verdens største anleggsmaskinprodusent har planer om å kutte bemanningen med 20.000 ansatte.

Etter seks år med rekordinntekter på rad, sier konsernet at de merket et kraftig skifte i etterspørselen i fjerde kvartal.

Caterpillar fikk et nettoresultat på 661 millioner dollar, eller 1,08 dollar per aksje, ned 28 prosent fra 975 millioner dollar og 1,50 dollar per aksje i fjerde kvartal 2007. Omsetningen økte samtidig fra 12,14 til 12,9 milliarder dollar.

Konsernet nedjusterer prognoser for 2009. De venter omsetningsfall på 25 prosent i år og beregnede inntekter på 2,50 dollar per aksje og en omsetning på 40 milliarder dollar pluss/minus 10 prosent. For å demme opp for denne nedgangen sier konsernet at 20.000 ansatte vil bli overflødige i produksjonen. Caterpillar har totalt 95.000 ansatte.

Caterpillar-aksjen falt 8 prosent.

Store oppsigelser
Det er slett ikke bare Caterpillar som sier opp folk. Totalt ble det mandag annonsert mer enn 50.000 kuttede arbeidsplasser. Den siste tiden har det forsvunnet rundt 500.000 arbeidsplasser i måneden fra den amerikanske økonomien.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Pfizer bruker milliarder
Nyheten overskygget optimismen som kom tidligere på dagen da legemiddelkjempen Pfzer bekreftet milliardoppkjøpet av konkurrenten Wyeth.

Oppkjøpet blir et av de største innen for legemiddelssektoren på flere år og prisen er satt til 68 milliarder dollar. Det er totalt 465 milliarder norske kroner. Oppgjøret skjer i form av 33 dollar per aksje i kontanter og 0,985 aksjer i Pzifer for hver aksje i Wyeth.

Legemiddelgiganten opplevde at resultatet i fjerde kvartal falt med 90 prosent til 266 millioner dollar eller rundt 4 cents per aksje. I fjerde kvartal i 2007 fikk det et resultat på 40 cents per aksje.

Pfizer-aksjen falt 10 prosent mandag, mens Wyeth falt 1 prosent. Wyeth-aksjen hadde allerede steget markant fredag da ryktene begynte å gå om oppkjøpet.

McDonald’s øker
Hamburgerkjeden McDonald’s er en av få bedrifter som har opplevd økt pågang i de dårlige tidene. Forbrukerne velger rimelige alternativer og tyr til kjeder som McDonalds.

I det siste kvartalet av 2008 falt resultatet til 985,3 millioner dollar fra 1,27 milliarder dollar i samme periode i 2007. Det tilsvarer 87 cents per aksje i det siste kvartal i 2008 og 1,06 dollar per aksje i resultat for 2007, men da var det medberegnet en gevinst på skatteforhold på 33 cents per aksje.

Les mer: Strømmer til McDonalds

Driftsresultatet ble oppgitt å øke 11 prosent til 1,5 milliarder dollar i fjerde kvartal 2008, mens omsetningen falt 3 prosent til 5,67 milliarder dollar.

Analytikerne hadde i forkant av resultatfremleggelsen forventet at McDonald’s ville presentere et resultat på 84 cents per aksje av en omsetning på 5,72 milliarder dollar. Det viser estimater fra FactSet ifølge Marketwatch.

McDonald’s-aksjen steg marginalt.

Olje i bevegelse
Oljeprisen er igjen på full fart oppover, og det er med på å hjelpe oljeservicesektoren opp. To kjemper har dessuten levert resultater som blir tatt godt i mot i markedet.

Les mer: Oljeservice sendes opp

Dollaren svekker seg og sørger for oppgang i oljemarkedet. Håpet om at produksjonskuttene til OPEC er i ferd med å etablere et gulv i prisbildet.

- OPEC-kuttene er ikke tilstrekkkelig til å medføre at prisene beveger seg oppover, men det er nok til å stabilisere markedet frem til etterspørselen begynner å vise forbedring, sier megler Christopher Bellew i Bache Commodities til Reuters.

Ved råvarebørsen i New York begynte dagen bra for oljeprisen, som på det meste var opp mer enn 4 prosent, men til slutt endte den amerikanske referanseoljen WTI ned nesten halvannen prosent til 45,81 dollar.

Likevel steg delindeksene for oljeservice og oljeselskaper begge nær 3 prosent mandag.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,48% til 8.116,03

Nasdaq +0.82% til 1.489,46

S&P 500 +0,56% til 836,57

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.