Gå til sidens hovedinnhold

Oppgangen fortsetter på Wall Street

Alle de ledende aksjeindeksene endte i pluss. Finansministeren gir fornyet håp.

Mandag endte de ledende indeksene moderat i pluss, og tirsdag fortsatte oppgangen på Wall Street i USA.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Finansminister Timothy Geithner må ta litt av æren for oppgangen, da markedet reagerte positivt på at Senatet tirsdag godkjente Geithner som USAs nye finansminister.

Håper på stimulipakke
Han avløser da Henry Paulsen på den sentrale posten, og har allerede tenkt ut hvordan den enorme krisepakken Senatet godkjente i høst skal disponeres.

Investorer håper at rask handling fra den nye administrasjonen kan sette i verk tiltak for å motvirke den kraftige økonomiske nedturen. Den finanspolitiske pakken fra Obama beregnes til rundt 825 milliarder dollar.

Og det trengs. For tirsdag kom det frem ny informasjon om prisutviklingen på boliger i de 20 største boligområdene i USA. Boligprisindeksen S&P Case-Shiller viser at boligprisene i de 20 største byregionene i USA falt med 18,2 prosent på årsbasis i november i fjor.

Indeksene stiger
Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News ventet økonomene at prisfallet i november ville ligge på 16,6 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ifølge Case-Shiller falt verdiene i alle de 20 største byene i USA med over 1 prosent i november.

Uansett stiger børsene tirsdag. Den brede indeksen S&P 500 stiger 1,09 prosent til 845,69 poeng. Teknologibaserte Nasdaq Composite stiger på sin side 1,04 prosent til 1504,90, fulgt av den velkjente industriindeksen Dow Jones, som ender opp 0,72 prosent til 8,174,73.

- Ser bak de dårlige nyhetene
- Vi har sett noen stygge tall i dag, men jeg tror markedet forsøker å se forbi de elendige nyhetene, og heller se fremover mot simulipakken som kommer fra Obama-administrasjonen, sier Robert Siewert, porteføljeforvalter i Glenmede, til CNN Money.

Kvartalsrapporter
Rapporteringssesongen er godt i gang over Atlanteren. Etter stengetid mandag har American Express og Texas Instruments lagt frem svake tall, som ventet.

Elektronikkkjempen Texas Instruments stiger 5,1 prosent i førhandelen. Nettoresultatet falt til 107 millioner dollar, eller 8 cents per aksje i fjerde kvartal. Ekslusive engangskostander endte resultatet på 21 cents per aksje, mens analytikerne ventet et resultat på 12 cents per aksje.

Kredittkortselskapet American Express stiger også i førhandelen etter at resultatet slo de mest pessimistiske forventningene.

- Markedet blir drevet av kvartalsresultater, og det gir i det minste en pekepinn om utsiktene. Industrier med synlighet eller selskaper som bekrefter utsiktene drar den største fordelen, sier forvalter Nathalie Pelras hos KBL Richelieu Gestion i Paris til Bloomberg News.

Nye makrotall
Det kom også nye makrorapporter fra USA tirsdag. Før Wall Street-handelen kommer i gang ble det lagt frem ny informasjon om hvordan amerikanerne ser på utsiktene gjenmom forbrukertillitsundersøkelsen fra Conference Board.

- Indeksen ser ut til å ha stabilisert seg på et svært lavt nivå, men kan trekke noe opp i januar først og fremst på grunn lavere bensinpriser. En oppgang i forbrukertilliten er klart av det gode, men husk vi er fortsatt er på nivåer under det vi har sett tidligere i indeksens historie, skriver senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en rapport.

Tallene forteller at forbrukernes utsikter til privatøkonomien er verre enn noensinne.

Indeksen for konsumentenes forventninger i USA falt til 37,7 i januar. I fjorårets siste måned falt indeksen til det laveste nivået man har sett siden man begynte med målingen i 1967. Ifølge Bloomberg ventet en måling på 39 poeng, opp fra 38 poeng måneden før.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley