NA24.no

Oppgangen glipper

Sist oppdatert:
Kronen styrker seg etter at budsjettet er klart. Børsen faller.

Oslo Børs faller tilbake etter at regjeringen har lagt frem sitt statsbudsjett for 2008. I tillegg til å skjerpe skatten til rikeste har de fjernet rabatten ved formuesverdsettelse av aksjer, aksjefond og grunnfondsbevis fjernes. Dermed blir denne type formue likestilt med andre.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen er ved lunsjtider ned 0,32 prosent til 483,57 poeng.

Ingen gavepakke
Aksjemegler Trym Riksen i DnB Nor Markets tror ikke statsbudsjettet alene kan forklare den negative utviklingen på Oslo Børs, men observerer at vi utvikler oss svakere enn lignende børser i Asia og Europa.

Fjerningen av skatterabatten er likevel ikke noen gavepakke til investorer.

- Mange som handler aksjer vil ikke sette pris enkelte elementer i dette budsjettet her, sier Riksen til NA24.

Oljeprisen har styrket seg noe fra nivået den lå på da Oslo Børs startet handelen fredag morgen. Ved råvarebørsen i London koster kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i november 78,90 dollar. Det er godt over nivået regjeringen har estimert i sitt budsjett for neste år. I statsbudsjettet ligger Kristin Halvorsen inne med 360 kroner fatet, noe som tilsvarer med dagens dollarkurs rundt 66,3 dollar fatet.

Sterkere krone
Kronekursen hopper etter budsjettet ble lagt frem. En dollar koster ved lunsjtider like i underkant av 5,43 kroner.

- Markedsrentene tolker også statsbudsjettet noe ekspansivt og stiger noe. Kronen styrkes også noe på dette. Mot euro er kronen nå nesten på det sterkeste siden våren 2003, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand til NA24.

Når det gjelder aksjemarkedet er kronestyrkelsen mot dollar.

- For Oslo Børs er dollaren svært viktig for inntjeningen, og styrkelsen mot dollar som har vært i det siste - og som vi ser videre tegn til i dag, sier Chen.

Ned etter Reiten
Bråket rundt StatoilHydro har vært massivt den siste tiden. Torsdag kveld valgte styreleder Eivind Reiten å trekke seg. Selv om aksjemarkedet ikke legger mye vekt på det som har skjedd rundt Reiten og hans stilling, trosser StatoilHydro-aksjen den sterke oljeprisen og faller 0,72 prosent til 172,75 kroner.

- Det har vært en del fokus på andre ting enn business den siste tiden, sier Riksen til NA24.

Likevel er ikke reaksjonene blant de utenlandske investorene store.

Norsk Hydro faller 0,53 prosent til 74,80 kroner.

Rammet av uro
Acta sliter med ettervirkninger fra sommerferien og ikke minst finansuroen de siste månedene. Det har gitt lavere resultater. Selskapet melder at bruttotegningene i tredje kvartal ligger på 3,1 milliarder kroner, mens driftsresultatet vil ligge på 122 millioner kroner. De gjentar riktignok målet om et driftsresultatet for hele 2007 på 1 milliard kroner.

Ved lunsjtider er Acta-aksjen ned hele 10,29 prosent til 21,80 kroner og dermed er verdien av selskapet redusert til 629 millioner kroner.

Oljeselskapet PA Resources er blant de selskapene som gjør det bedre enn resten. Aksjen blir løftet 1,32 prosent til 57,50 kroner. Høyere oljepris og nytt funn i Afrika er godt nytt for selskapet. Samtidig begynner meglerhusene å oppjustere aksjen.

- PA Resources meldte i går at avgrensningsbrønnen på Benita utenfor Ekvatorial Giunea har gjort et betydelig funn. Kombinert med oppjusterte oljeprisforventninger og økt sannsynlighet for olje i Linda-brønnen gjør dette at vi hever kursmålet i PAR fra 60 kroner til 65 kroner per aksje og gjentar en kjøpsanbefaling, skriver DnB Nor Markets i sin morgenkommentar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere