NA24.no

Opphever dom mot finanstrio

Sist oppdatert:

De tre mennene i den såkalte «Fortuna-saken» ble i Borgarting Lagmannsrett dømt til fem og et halvt års fengsel hver for grovt utroskap, grovt heleri, flere regnskapsovertredelser og brudd på merverdiavgiftslovgivningen. Tiltaleperioden strakk seg fra 1999 til 2006.

Forvarerne anket dommmen til siste rettsinnstans.

Tirsdag var Høyesterett ferdig med sin vurdering. Dommen på alle sammen oppheves, og saken sendes tilbake til Borgarting Lagmannsrett.

En av meddommerne hadde opplyst at han tidligere hadde vært partner i et involvert revisjonsselskap i saken, men han hadde ikke opplyst at han var styreleder i dette revisjonsselskapet da det angivelige lovbruddet skulle ha skjedd og at han fortsatt tok frilanseoppdrag for det samme revisjonsselskapet.

Den fellende lagmannsrettsdommen ble derfor opphevet for to av domfelte. Også den siste, som ikke anket, er dommen opphevet for.

- Høyesterett og den Europeiske Menneskerettighets domstolen har de senere årene skjerpet kravene til dommerhabilitet. Jeg noterer dette med tilfredshet, sier advokat Erling Lyngtveit til Nettavisen NA24.

- Vi tar dommen til etterretning. Nå må saken opp på ny for lagmannsretten, sier aktor, førstestatsadvokat Bård Thorsen, til Nettavisen NA24.

Advokat John Christian Elden er forsvarer for Knut Stärk Johansen.

- Det er flott at Høyesterett skjerper inn kravene til habilitet for meddommere. Dette medfører at alle vil få en ny behandling av en nøytral domstol. Vår klient har nå et godt håp om å komme bedre ut enn da fornærmedes revisor dømte han i forrige runde, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere