NA24.no

Oppløftende dag

Mandag ble nok en oppløftende dag for investorene på Oslo Børs. Fusjon og oppkjøp kom i fokus.

Det ble en noe laber og hendelsesfattig dag på Oslo Børs mandag. Aksjemarkedene i USA og England holdt stengt, noe som førte til at det var få signaler utenfor Norge.

Hovedindeksen endte likevel opp 2,23 prosent til 391,13 poeng på en sterk oljepris. Kontrakter på olje holdt seg stabilt på like i overkant av 71 dollar, mens dollaren gikk for rundt 6,13 kroner.

Sjekk Oslo Børs her.

Statoil ble til slutt den mest omsatte aksjen og steg 2,78 prosent til 185 kroner. Norsk Hydro fulgte etter med en oppgang på 2,33 prosent til 176 kroner. Blant de noe mindre oljeselskapene steg DNO 1,40 prosent til 54,50 kroner, mens Altinex falt 1,24 prosent til 1,59 kroner.

Mindre nedside
- En stabilt høy oljepris opp mot 70 dollar pr. fat bidrar til å roe nervene på Oslo Børs. Dette har da også vært vår basis-case, med tre hovedbidrag som holder oljeprisen oppe. Det er for det første at vi går inn i driving season i USA, for det andre at vi står foran en ny orkansesong som er hausset i været av metrologer og andre forståsegpåere og for det tredje har vi Iran som riktignok vakler litt mellom ”good guy, bad guy”, men som i hovedsak gjør et mislykket forsøk på å få verdensopinionens støtte for sitt atomprogram, skriver meglerhuset Terra i en ukerapport.

Markedet virker å vente spent på hva som vil komme av viktige makrorapporter fra USA denne uken.

Aksjemegler Arne Wessel-Berg i Glitnir Securities mener at Oslo Børs stiger på momentum fra forrige uke. I dag er det få impulser fra utlandet siden både USA og England holder stengt.

- Underliggende veldig bra på Oslo Børs, sier Wessel-Berg til NA24 iMarkedet og sier at de er positive til oljerelatert og fiskeaksjer. Dette fordi oljeprisen og lakseprisen holder seg sterk, samt at det er gode rater innen rigg.

- Nedsiden er ikke så akutt nå på kort sikt, er aksjemeglerens kommentar til den videre ferden til Oslo Børs.

Danner IT-gigant
Markedet reagerer forskjellig på de to ulike fusjonspartnerne Nera og Eltek. Aksjonærene i Nera kan glede seg over at aksjen stiger til topps på vinnerlisten med en oppgang på 22,03 prosent, mens Eltek aksjen toppet taperlisten med en tilbakegang på 6,67 prosent.

Styrene i selskapene har blitt enige at de skal fusjonere de tok teknologibedriftene, og markedet tar i mot nyheten noe blandet. Grunnen til fusjonen er at størrelsen er viktig og at de sammen vi stå sterkere til å møte morgendagens konkurranse.

Ellers fikk aksjonærene i gull og gruveselskapet Crew en oppløftende dag. Aksjen steg 17,21 prosent.

Sundes stikk i Gresvig
Striden i Grevig tok en ny vending da det ble kjent at Olav Nils Sunde har nå fått full kontroll i selskapet. Sunde har i løpet av dagen skaffet seg kontroll på over 93 prosent av de utestående aksjene etter at han kjøpte over 8,2 millioner aksjer til 63,50 kroner, noe som var identisk med sluttkursen.

Ellers gjorde lakseaksjene det godt denne dagen på signaler om at prisen på fersk laks nærmer seg 45 kroner. Pan Fish steg 3,03 prosent, mens Cermaq og Lerøy Seafood endte opp henholdsvis 2,64 prosent og 6,94 prosent.

Blant taperne denne dagen var Ementor som meldte at de skal spleise aksjen fra ti til en. Aksjenkursen falt 6 prosent.

Blandet i Europa
Børsene i Europa hadde en noe blandet utvikling mandag. Den tyske DAX-indeksen var da Oslo Børs stengte ned 0,54 prosent, mens aksjene som er notert i Paris CAC 40-indeksen falt 0,56 prosent.

I våre naboland Sverige og Danmark var børsene opp henholdsvis 0,07 prosent og 1,75 prosent.

FTSE i London holdt stengt grunnet feiring av Bank Holiday. I USA er Memorial Day noe som fører til at også Wall Street holdt stengt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere