*Nettavisen* Økonomi.

Oppløftende børsuke

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Investorene på Oslo Børs fikk en etterlengtet opptur.

Optimismen har så smått gjort seg gjeldende på Oslo Børs denne uken.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Aksjerally i USA og Asia løftet hovedindeksen kraftig fredag formiddag, imidlertid bidro svak utvikling etter fredagens åpning i USA til å dempe stemningen mot slutten av dagen. Det endte til slutt med en oppgang på 0,63 prosent til 212,24 poeng.

Dermed kan investorene se tilbake på en børsoppgang i Oslo på 5,56 prosent for uken som helhet.

Finansbedring i USA
Børsutviklingen har blitt påvirket av den sterke oppgangen man har sett på de amerikanske børsene tidligere uken. Fraværet av dårlige nyheter, bedre detaljhandel enn ventet og positive signaler fra storbankene JP Morgan, Citigroup og Bank of America har bedret investorenes tillit til finansnæringen, og dette har løftet de toneangivende aksjemarkedene.

DnB Nor-aksjen la på seg 4,59 prosent til26,20 kroner fredag og for hele uken er oppgangen på 19,36 prosent.

Oljeforventninger
Oljemarkedet har fluktuert kraftig hele uken i forkant av søndagens møte i OPEC.

Det går spekulasjoner om at OPEC vil vedta nye produksjonskutt og dette har bidratt til de store svingningene. Det går også rykter om at Russland også vil være med på et eventuelt kutt fra OPEC.

- Det som har holdt prisene oppe er at tidligere meldte kutt fra OPEC har hatt virkning, og vi tror OPEC melder om ytterligere kutt på en million fat i helgen, sier sjef for oljemarkedsavdeling Sandrine Tørstad i StatoilHydro til NA24.

Da Oslo Børs tok helg ble kontrakten på nordsjøolje omsatt for 45,23 dollar per fat på råvarebørsen i London. Det er en oppgang på 0,31 prosent fra sluttkurs dagen før.

StatoilHydro endte dagen med en oppgang på 0,61 prosent til 115,80 kroner.

DNO løftet av nyheter
Det norske oljeselskapet DNO International, som er tungt tilstede i Nord-Irak, steg kraftig fredag etter uttalelser fra kurdiske selvstyremyndigheter.

Selskapet har en produksjonsdelingsavtale med de kurdiske selvstyremyndighetene, men er avhengig av å få til en eksport av oljen. Striden står i om de kan eksportere oljen gjennom oljerørledninger som er kontrollert av de iraksiske myndighetene. Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones mener president Masoud Barzani i de kurdiske selvstyremyndighetene at de nå kan starte eksporten av 100.000 oljefat per dag.

DNO-aksjen endte dagen opp 10,09 prosent til 4,91 kroner.

Telenor løftet seg
Torsdag smalt nyheten om at det ukjente selskapet Farimex har tatt arrest i Telenors aksjer i det russiske teleselskapet VimpelCom som en bombe i markedet. Markedet frykter at posten til en verdi på 12 milliarder kroner kan bli solgt, og det bidro til kraftig kursfall.

Telenor-aksjen endte fredag opp 3,43 prosent til 34,65 kroner.

SAS-emisjon vedtatt
Aksjen i flyselskapet SAS fikk luft under vingene på slutten av helgen. Generalforsamlingen i selskapet godkjente fredag emisjonen på seks milliarder svenske kroner.

SAS steg 14,29 prosent på Oslo Børs.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.