NA24.no

Opprør mot DNB ga saftig rentekutt

Foto: Montasje/ Sara Marie Vollset (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Det er en vinnvinn-situasjon, og vi ville vært dumme om vi ikke hadde takket ja.

Tirsdag melder DNB at de kutter boliglånsrenten for andre gang i år, denne gangen med opp til 0,35 prosentpoeng.

Dette skjer etter at fagforeningen Akademikerne har valgt å dumpe DNB til fordel for Danske Bank, noe som innebærer at DNB potensielt risikerer å miste 80.000 kunder.

- Vi begynte en grundig anbudsprosess etter at det var stor misnøye i medlemsmassen, når det gjaldt tilbudet fra DNB, sier Otto Kristiansen, generalsekretær i Norsk Lektorlag, til Nettavisen.

Kanonavtale
Etter hva Nettavisen erfarer så får medlemmene, når avtalen begynner 1. januar, tilbud om en meget god rentegaranti.

Det er forskjellige parametere som spiller inn, men i hovedsak skal Danske Bank tilby 0,3 prosentpoeng lavere rente enn bankens ordinære utlånsrenter og hva som er tilbudet hos konkurrentene.

Dermed har de altså forhandlet seg frem til et saftig rentekutt for sine medlemmer.

Betingelsene de får fra Danske Bank skal også til enhver tid være blant de tre beste.

Vil ikke kommentere
Mannen som har vært leder av bank- og forsikringsutvalget i Akademikerne holder imidlertid detaljene tett til brystet, da ikke alt er ferdigforhandlet.

Otto Kristiansen har ledet forhandlingene med bankene.

- Etter en intern avklaring har vi kommet til at vi foreløpig ikke offentliggjør alle detaljene i avtalen med Danske Bank. Men avtalen gir oss gjennomgående bedre rentedifferanse på lån for våre medlemmer sammenlignet med differansen vi har i DNB. Dessuten vil den garanterte differansen nå måles mot flere parametre, hvilket gjør garantien bedre. Vi er også sikret en raskere justering rentedifferansen hvis den utvikler seg i vår disfavør, sier Otto Kristiansen.

- Dumme om vi takket nei
Han er imidlertid godt fornøyd med betingelsene og sier at også innskuddsrentene vil være klart høyere enn hva de har hatt.

- Det er en vinnvinn-situasjon, og vi ville vært dumme om vi ikke hadde takket ja.

Det er ikke vanlig for fagforeningen å bytte bankforbindelse. Etter oppstarten i 1997 har de vært lojale mot landets største bank, men nå er det altså slutt.

Titusener på flyttefot
Av Akademikernes vel 180.000 medlemmer har de 64.000 som er Tekna-medlemmer avtale med Gjensidige.

Men av de resterende cirka 115.000 medlemmer har hele 80.000 DNB som sin bankforbindelse. En stor andel av disse kommer til å bytte over til Danske Bank, satser Kristiansen på.

- Vi håper at flest mulig vil bytte bank når vi går ut med detaljer om avtalen. Det vil nok ikke skje med en gang, men over tid, sier han.

Danske Bank som nå har vel 180 milliarder kroner i utlån. Dersom alle skulle benytte seg av tilbudet kan denne summen kjapt nærme seg 300 milliarder kroner.

Også Danske Bank er fornøyd med avtalen.

- Jeg er stolt og ydmyk over den tiliten vi nå får fra Akademikerne og deres medlemsorganisasjoner. Dette er kunder som er i kjernen av vår målgruppe, men som også stiller høye krav til sin bank. Nå har vi i har levert i anbudsprosessen og nå skal vi gjenta denne prestasjonen når vi starter jobben med å få kunden over til Danske Bank, sier Country Manager Tone Lunde Bakker, i en pressemelding.

Medlemmenes kostnader knyttet til å bytte bank er det også Danske Bank som skal ta seg av, noe som skal lette på prosessen.

- Men avtalen begynner først neste år. Anbefaler dere nye kunder å sitte på gjerdet til da?

- Vi har jo fortsatt en avtale med DNB, så vi kan ikke markedsføre endringen nå. Men vi håper å få til en løsning med Danske Bank, sier Kristiansen.

- Åpner nye muligheter
Even Westerveld, kommunikasjonsdirektør hos DNB, avviser at rentekuttet de har foretatt tirsdag kommer som følge av at Akademikerne har avsluttet avtalen.

- Grunnen til at vi kutter rentene nå er at konkurransen om kundene er tøff, og vi mener alvor når vi sier at vi skal være konkurransedyktige, også på pris. I tillegg til gode priser, er DNB Norges mest tilgjengelige bank, noe vi vet kundene setter stor pris på, sier Westerveld til Nettavisen.
\

Even Westerveld sier at det å miste Akademikerne åpner nye muligheter for banken.

- Vi kutter også rentene til Akademikerne, og signaliserer til disse kundene at DNB kommer til å satse på dem også fremover, selv om Danske Bank underbød oss i selve avtalen. Disse kundene velger selv hvilken bank de skal ha, og vi skal gjøre oss fortjent til å beholde så mange som mulig.

- Vi frykter ikke konkurransen, vi setter pris på den. Når Akademikerne avslutter avtalen med DNB fra nyttår, åpner det også nye muligheter for DNB.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere