NA24.no

Oppsigelsen som ryster den enormt viktige økonomiaktøren

Foto: Afp/Scanpix
Sist oppdatert:
- Etter tjue års tjeneste, skammer jeg meg over å ha hatt noe med organisasjonen å gjøre, sier sjeføkonomen.

Sjeføkonom Peter Doyle sier opp sin stilling i det internasjonale pengefondet (IMF)

Og Doyle, som har tjue års fartstid i organisasjonen, går ut med et smell. I et brev sendt til IMFs styre og seniorstab langer Doyle ut mot organisasjonen som helhet, samt nåværende leder Christine Lagarde.

- Etter tjue års tjeneste, skammer jeg meg over å ha hatt noe med organisasjonen å gjøre, skriver Doyle i brevet.

- IMF har sviktet
Peter Doyle, som hadde en stilling som divisjonssjef for Sverige, Danmark og Israel i IMF, sparer ikke på kruttet i oppsigelsesbrevet.

Han mener at IMF har sviktet når det gjaldt finanskrisen i i 2007 og den nåværende krisen i eurosonen. Doyle sier at han ikke bare sier opp på grunn av inkompetansen rundt de to krisene, som han mener kunne vært håndtert langt bedre.

- Viktigere er det at de vesentlige vanskelighetene vedrørende disse krisene, i likhet med andre kriser, var identifisert lenge i forkant, men ble undertrykt her i organisasjonen, hevder Doyle i brevet.

Les hele brevet her!

Sjeføkonomen mener altså at IMF overså varsellampene, og at det nå har ført til at mange lands befolkninger nå lider.

I tillegg uttaler han at dette har ført til fondet har vært preget av å komme med løsninger i siste liten for å redde eurosonen fra sammenbrudd.

- Ledervalgene har vært katastrofale
Ifølge Reuters, skal flere i IMF være bekymret for at IMF strekker seg langt i å låne til penger til europeiske land, uten å vise samme iver for å gjøre det samme for framvoksende økonomier.

Innad i IMF har framvoksende økonomier uttrykt sin misnøye med at lederen i fondet er nødt til å være europeisk, noe som stammer fra en «gentlemens agreement» med USA da fondet ble stiftet. Den sier at lederen for IMF skal være fra Europa, mens lederen for Verdensbanken skal være amerikansk.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Peter Doyle tar også opp dette emnet.

- Faktum er at valgene av lederne har vært katastrofale de siste ti årene, skriver Doyle og nevner også nåværende sjef Christine Lagarde.

- Selv den nåværende lederen er besudlet, ettersom verken hennes kjønn, integritet eller stil og styrke kan dekke over den grunnleggende illegitimiteten i utvelgelsesprosessen, fortsetter økonomen.

Doyle langer deretter ut mot styret, som han mener foretrekker et handikappet fond, før han avslutter:

- Det er flinke folk her, men denne flytter på seg. Dere vil kanskje ta dere sammen, så dere ikke mister de andre.

Viktig aktør
IMF er en svært viktig aktør i den globale økonomien. Fondet har 187 medlemsland, og har som formål å sikre stabil økonomisk vekst, fremme internasjonalt pengesamarbeid, samt å yte finansiell bistand til fattige land.

IMF er også en del av troikaen, sammen med EU og den europeiske sentralbanken.

Den spektakulære oppsigelsen til Peter Doyle kan nå være starten på en skandale som kan komme til å ryste IMF i grunnvollene.

Det skal nevnes at IMF har erkjent noen av sine feil i rapporter fra 2009 og 2011, som pekte på feil i å se røttene til den globale finanskrisen og at IMF ikke gikk langt nok i å advare politikere om den oppkommende krisen.

- Peter Doyles bemerkninger har blitt dokumentert i det offentlige, inkludert forskjellige rapporter og uttalelser fra lederen, sier talsmann for IMF William Murray, ifølge Reuters.

- Vi har ingen dokumentasjon på at hans syn har blitt undertrykt, og heller ikke på at noens syn ble undertrykt, legger talsmannen til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere