*Nettavisen* Økonomi.

Oppsiktsvekkende tall om bolig og aksjer

Oslo Børs Foto: Stig Martin Solberg

Finansekspert med beregning som viser at aksjer er billigere og har lavere risiko enn boligkjøp.

26.06.13 11:35

Investeringsdirektør i Pareto as, Finn Øystein Bergh, har oppdatert gamle tall fra Norges bank vedrørende lønnsomhet og risiko forbundet ved bolikjøp og sammenlignet med aksjeinvesteringer. Resultatet er opsiktsvekkende.

I en kronikk i Dagens Næringsliv (DN) onsdag 26 juni presenterer Bergh tall som viser at å investere i aksjer er mye mer lønnsomt, og mye mindre risikofylt, enn å investere i en bolig.

Ved å dele boligprisen på husleien for en tilsvarende bolig finner Bergh et forholdstall mellom pris og inntjening som kan sammenlignes med aksjemarkedets P/E (pris/inntjeningsrate) som viser forholdet mellom aksjekursen og overskuddsandelen per aksje.

For ti år siden presenterte Norges Bank en tallserie for boligprisene for perioden 1979–2002. De gjorde da et poeng av at P/E for bolig ved utgangen av 2002 lå over nivået fra den forrige toppen i 1988, opp fra 15 til nærmere 17.

Berghs oppdatering av Norges Banks beregninger viser at til og med første kvartal i år har boligmarkedets gjennomsnittlige P/E klatret opp i 26. Prisen er altså steget voldsomt i forhold til lønnsomheten.

Bergh understreker i innlegget i DN at tallet må tas med en stor spade salt.

Utleiemarkedet er ikke et representativt utsnitt av hele boligmarkedet, husleieveksten er usikker, meget mulig undervurdert, og regnestykket er fullt av forutsetninger.

- Men det klare bildet som avtegnes i disse beregningene, er neppe veldig misvisende. Og det forteller altså at boligmarkedets P/E har steget nesten kontinuerlig de siste 20 årene. Regnet fra bunnåret 1993 viser beregningene en økning på mer enn 180 prosent. Til sammenligning viser historisk P/E for Oslo Børs en flat eller fallende trend, i alle fall for dette årtusenet. Dagens nivå – eller mer presist 13,1 ved utgangen av første kvartal – er dessuten bare litt over halvparten av nivået i boligmarkedet. Samtidig har de børsnoterte selskapene jevnt over lavere belåning enn optimistiske boligkjøpere, skriver Bergh.

Han tror mange investorer står i fare for å undervurdere risikoen i boliger og overvurderer risikoen i aksjer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.