*Nettavisen* Økonomi.

Opptur for Farstad

Rederiet ser likevel flere grunner til bekymring.

Farstad Shipping har lagt et godt kvartal bak seg. I løpet av de første tre månedene har økte de både resultatet og inntektene.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Før skatt havnet resultatet på 340,4 millioner kroner i første kvartal mot 190,6 millioner kroner i samme kvartal året før. Driftsresultatet økte til 292,6 millioner kroner fra 236,1 millioner kroner i samme periode.

Før avskrivninger økte driftsresultatet (EBITDA) til 394,2 millioner kroner fra 325 millioner kroner i første kvartal 2008.

Driftsinntektene viser en vekst til 746,1 millioner kroner fra 625,2 millioner kroner. Farstad opplyser beholdninger av kontanter og kontantekvivalenter falt til 1,52 milliarder fra 1,54 milliarder kroner i første kvartal.

Ved inngangen til andre kvartal lå kontraktsdekningen for Farstad-flåten inkludert opsjoner på 79 prosent for 2009 og 49 prosent for 2010.

Oljeselskapene ønsker å kutte kostnader etter at oljeprisen har falt dramatisk fra toppnivåene i fjor, og de forsøker å legge et prispress mot underleverandører. I tillegg forsøker de å redusere aktiviteten ved enten å utsette eller kansellerer prosjekter.

Markedsforholdene har så langt utvilet seg negativt og antallet nybygg har gitt fall i ratene samtidig som utnyttelsesgraden for Nordsjøen er blitt dårligere. Ratenivået er på vei nedover i andre markeder også.

- Det store antall nybygg som fortsatt er i ordre, kombinert med de usikre markedsforholdene, gir grunn til bekymring i tiden som kommer. Markedet forventes å utvikle seg negativt utover i 2009 og inn i 2010. En eventuell positiv utvikling etter dette vil være avhengig av at de fundamentale forhold bedrer seg, og at tilgangen på kapital normaliseres. Den finansielle krisen har skapt usikkerhet om det er mulig å skaffe kapital til alle de fartøy som nå er under bygging. Dette vil kunne redusere eller utsette leveransen av nye supplyskip. Det vil imidlertid neppe ha en vesentlig innflytelse på markedsbalansen, skriver Farstad i sin resultatrapport.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.