Opptur for Fredriksen-rigger på børsen

Med hjelp fra stigende tungvektere og oljeaksjer endte Oslo Børs i pluss mandag.

Med hjelp fra stigende tungvektere og oljeaksjer endte Oslo Børs i pluss mandag.

Røkke-selskap kjøper seg større. Oppkjøpsforsøk i shipping sendte aksje til topps.

Med hjelp fra stigende tungvektere og oljeaksjer endte Oslo Børs i pluss mandag.

Ved stengetid var hovedindeksen opp 0,70 prosent til 613,11 poeng, mens den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 snudde til en oppgang på 0,2 prosent.

I oljemarkedet var prisen på nordsjøolje ned 1,5 prosent gjennom dagen, til 43,8 dollar per fat.

Statoil steg likevel 0,9 prosent. Samtidig var Telenor opp 1,3 prosent, Yara steg 1,3 prosent og Norsk Hydro var opp 1,6 prosent.

Fredriksen-rigger
Blant oljeserviceselskapene ledet John Fredriksens riggselskap Seadrill an med en oppgang på 7,5 prosent.

For hovedeier Fredriksen økte aksjeverdiene i Seadrill med 450 millioner kroner mandag, verdier som har fortsatt er kraftig barbert i kjølvannet av nedturen i riggmarkedet.

Indeksen som følger de mest omsatte i sektoren la samtidig på seg 2,3 prosent.

Vil kjøpe konkurrent
Oppkjøpsnyheter preget også børsen mandag.

Dagens vinnere ble aksjen til gassrederiet Aurora LPG. Oppgangen på 16,5 prosent kom etter at rederiet Avance Gas varsler et frivillig tilbud på alle aksjene i Aurora LPG, med oppgjør i aksjer.

Rederiet tilbyr 0,574 aksjer i Avance Gas for hver aksje i Aurora LPG. Med utgangspunkt i Avances sluttkurs fredag på 104,5 kroner, gir tilbudet en implisitt kurs per aksje i Aurora LPG på 60 kroner.

I forhold fredagens sluttkurs i Aurora LPG på 50 kroner, er premien på 20 prosent. Det kombinerte selskapet vil eie og drifte en flåte på 23 store gasskip (VLGC) innen tredje kvartal 2016. Det vil da være verdens nest største VLGC-flåte.

Det norske med milliardoppkjøp
Også fra det Det norske oljeselskap kommer det oppkjøpsnyheter.

Før børs melder Det norske at det kjøper Premier Oil Norge AS for et kontantvederlag på 120 millioner dollar på gjeldfri basis, tilsvarende rundt 1 milliard kroner.

Transaksjonen, som omfatter Premier Oil plc's norske eierandeler, må godkjennes av norske myndigheter, og er forventet fullført ved årsskiftet, opplyser Det norske, som er kontrollert av Kjell Inge Røkkes Aker.

- I tillegg til det nylig gjennomførte kjøpet av Svenska Petroleum Norge, er kjøpet av Premier i Norge en tilvekst som ytterligere understreker vår sterke tro på, og forpliktelse til norsk sokkel», sier adm. direktør i Det norske Karl Johnny Hersvik.

Med selskapet følger operatørskapet på Vette-utbyggingen med de tilstøtende lisensene Mackerel og Herring (50 prosent eierskap), en ikke-operert eierinteresse i Frøy-feltet (50 prosent) og syv letelisenser i Nordsjøen, opplyser Det norske.

På børsen steg Det norske 0,4 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.