*Nettavisen* Økonomi.

Opptur i New York

Foto: (Scanpix)

Det ble en god dag for amerikanske aksjer.

01.07.09 22:35

Onsdag steg endte de amerikanske børsene solid i pluss, men lå langt høyere tidligere på dagen.

NA24 – din næringslivsavis

Den velkjente Dow Jones-indeksen ble løftet 0,68 prosent til 8.504,06 prosent, mens S&P 500-indeksen steg 0,44 prosent til 923,33 poeng. Teknologitunge Nasdaq ble sendt opp 0,58 prosent til 1.845,72 poeng.

Overrasket over oppgangen
– Noe av kjøpene som ikke ble gjort i går blir gjort i dag. Jeg er litt overrasket. Det er ikke stort overbevisende volum her til å legge for mye i det, sier sjefstrateg Richard E. Cripps hos Stifel Nicolaus til AP

Fremover er det knyttet stor spenning på hvordan utvikling vil bli. Onsdag var det en salig blanding av makrorapporter fra USA. Denne uken vil arbeidsmarkedet bli fulgt nøye, og snart begynner rapporteringssesongen etter andre kvartal. Likevel er det først på tampen av året at analytikerne venter å se bedring hos selskapene.

-Fjerde kvartal er da «blir mindre dårlig» må forandres til «blir bedre», skriver indeksanalytiker Howard Silverblattos Standard & Poor's ifølge Marketwatch.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

I andre kvartal opplevde de amerikanske børsene det beste kvartalet på mer enn ti år. De siste dagene har utviklingen på børsene vært urolig, og det har vært store svingninger fra dag til dag, og intradag.

– Usikkerheten over den økonomiske opphentingen betyr at spennet i forventningene blir videre. Det betyr at spennet i hvor markedet vil handles i også blir videre, sier markedsstrateg Mac Pado i Cantor Fitzgerald ifølge Marketwatch.

Sysselsettingen ned
Sysselsettingsrapporten fra ADP viste et større fall enn ventet i juni. Rapporten viste at 473.000 stillinger forsvant fra lønningslistene innen privat næringsliv i USA i den siste måneden. Dette var høyere enn økonomenes spådommer som tilsvarte et sysselsettingsfall på 395.000, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Les mer: Nytt jobbfall i USA

Torsdag kommer den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene. Denne er ventet å vise et fall i sysselsettingen på 359.000 og at ledigheten vil stige til 9,6 prosent fra 9,4 prosent. Normalt kommer denne rapporten på den første fredagen i hver måned, men siden amerikanerne feirer frigjøringsdag på ukens siste dag er rapporten fremskyndet en dag.

Viser tegn til bedring
Aktivitetsindeksen ISM økte i juni til 44,8 poeng fra 42,8 poeng i mai. Det viser tall fra Institute of Supply Management. Økonomen hadde på forhånd ventet at indeksen ville havne på 45 poeng, viser estimater innhentet av Bloomberg.

Les mer: Stabil innkjøpsindeks

I mai falt forbruket innen bygg- og anleggsbransjen med 0,9 prosent. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Fallet var langt større enn hva markedet hadde trodd på forhånd. Økonomene lå inne med forventninger tilsvarende et fall på 0,5 prosent.

Det kom også tall fra boligmarkedet. En gjennomgang fra The National Association of Realtors viser at antallet boliger som ligger for salg med 0,6 prosent. Har forventet økonomene en flat utvikling. Tallene viser utvikling for antall boliger som er i en salgsprosess, men det fortsatt ikke har vært en eiendomsoverdragelse. Dette er en indikator på hvordan salget av brukte boliger utvikler seg.

Les mer: Svak oppgang i boligmarkedet i USA

Fall for oljeprisen
Onsdag kom også de ukentlige oljelagertallene fra de amerikanske myndighetene. Råoljelagrene falt langt mer enn hva markedet hadde forventet, men denne utvikling ble motvirket av en større økning i bensinlagrene og destillatlagrene enn forventet.

Les mer: Mindre råolje på lager

Ved råvarebørsen i New York ble kontraktene på den amerikanske lettoljen (WTI) omsatt for 69,26 dollar per fat. Det er svakere enn hva den lå på tidligere på dagen, da den toppet på 71,80 dollar per fat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.