NA24.no

Opptur i USA

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Ledet av finans- og energiselskapene ble S&P 500 sendt til det høyeste nivået på fire måneder.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske aksjene startet i rødt. Men utover sesjonen ble nedgang snudd til oppgang ledet av rally i de tunge oljeselskapene, opptur for finansaksjene og ny tro på at Microsoft og Yahoo skal gjenoppta fusjonssamtalene.

NA24 - din næringslivsavis

Elendige utsikter, men oppgang
Fannie Mae tapte 2,2 milliarder dollar eller 2,57 dollar per aksje i første kvartal. I samme periode året før hadde selskapet et overskudd per aksje på 85 cents. På forhånd ventet analytikerne et tap på 81 cents per aksje, viser konsensusestimater fra Thomson Financials.

Les mer: Skrekktall fra Fannie Mae

Det amerikanske boliglånfinansieringsselskapet viser klare svakheter etter at krisen i boligmarkedet fortsetter. Fannie Mae venter at den alvorlige svakheten i boligmarkedet vil fortsette ut året og dermed sørge for at antallet misligholdte boliglån og antallet tvangssalg kommer til å øke. Fannie Mae kjøper opp boliglån fra sparebankene og pakker det inn i obligasjoner som frigjør likviditeten bankene.

Nå skal selskapet på jakt etter ny kapital. Totalt ønsker å de hente 6 milliarder dollar gjennom å selge nye aksjer. I tillegg kommer til å kutte utbyttet til 25 cents per aksje fra og med tredje kvartal. Det skal gi 390 millioner dollar i året.

Fannie Mae snudde en kraftig nedgang på 7,3 prosent til en oppgang på nesten ni prosent etter at tilsynsmyndighetene gjorde det klart at de vil løse opp på restriksjoner, slik at selskapet skal få muligheten til å kjøpe flere boliglån, så fort de seks milliardene er på plass.

- Trenden der mennesker spekulerer på at det verste er over med tanke på den finansielle sektoren fortsetter. Oppgangen er imponerende, sier porteføljeforvalter Mark Bronzo, ifølge Bloomberg.

Varsler større tap
Samtidig har USAs fjerde største bank kommet med oppdateringer som skuffer markedet. Wachovia melder at underskuddet i første kvartal blir nesten dobbelt så stort som tidligere annonsert. Det skriver Reuters. Større tap som følge av at de nedskriver tre kontrakter fra livsforsikringsselskapet. Nå er tapet på 708 millioner dollar eller rundt 36 cents per aksje. De tidligere meldte tapene var på 393 millioner dollar eller 20 cents per aksje.

I tillegg har UBS lagt frem svært skuffende resultater.

Les mer:  5.500 må gå fra storbank

Oljen skremmer og gleder
Oljeprisen stiger også til nye høyder. Det var med på å skremme investorene, som frykter at skyhøye råvarepriser vil føre til en tiltakende inflasjon, ved starten av sesjonen. Høyt prispress sammen med en resesjon vil gi stagflasjon, noe som vil gjøre det vanskeligere for den amerikanske sentralbanken å fortsette rentekuttene. Allerede har økonomene innstilt seg selv på at det ikke kommer flere rentekutt den nærmeste tiden. Dette har blitt forsterket gjennom flere makrorapporter som har overrasket positivt.

På råvarebørsen i New York stiger WTI-oljen med 1,6 prosent til ny rekord på 121,84 dollar.

Tidligere tirsdag passerte også nordsjøoljen 120 dollar for første gang.

- Den viktigste grunnen er at etterspørselen er høy. Den avmattingen i veksten i fremvoksende økonomier mange hadde trodd eller håpet på, har vi ikke sett tegn til i det hele tatt, sa porteføljeforvalter i Storebrand Olav Chen til NA24.

Kurdiske opprører truer med selvmordsaksjoner mot amerikanske interesser etter at USA har delt ettertetting med Tyrkia. Allerede er situasjonen i Nord-Irak anspent etter at Tyrkia har svart på angrepene kurderne i de nordlige provinsene.

Selv om den høye oljeprisen plager flere aksjer ble det fest for oljeaksjene.

Flere konkurser
Antall konkursåpninger i det amerikanske næringslivet økte med 49 prosent i april til 5.173 sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser fersk statistikk fra Jupiter eSources, skriver Bloomberg News. Hvis privatpersoner inkluderes i regnestykket har antallet konkursåpninger økt med 31 prosent til 93.096.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +0,40% til 13.020,83

Nasdaq +0,78% til 2.483,31

S&P 500 +0,77% til 1.418,26

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere