NA24.no

Opptur i USA

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
USA-børsene steg for andre dag på rad.

USA-børsene steg klart torsdag. S&P 500 endte opp 0,6 prosent til 1.102,4 poeng etter brukbare makrotall. Det var andre plussdag på rad, og indeksen er under 1 prosent fra årsbeste.

Flere konsumorienterte aksjer, blant annet innen mediesektoren, gjorde det bra. Disney steg 3 prosent, Time Warner 4 prosent.

- De makroøkonomiske nyhetene har generelt vært positive. Det er imidlertid en viss nervøsitet i markedene på grunn av problemene i Dubai og Hellas. Markedene mangler en retning i det vi går mot årsskiftet, sier strateg Leon Cornelissen i Robeco Asset Management til nyhetsbyrået Bloomberg.

Jobbtall
Det har vært enkelte hendelser på makrofronten. I USA viser en ukentlig rapport at antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd steg med 17.000 til 474.000 i forrige uke. Oppgangen var langt større enn hva økonomene hadde ventet. Mer positivt er det at snittet for antallet førstegangssøkere de fire siste ukene gikk videre ned og ligger på det laveste siden september i fjor. I tillegg falt antallet antallet som står i ordningen (continuing claims) uventet mye, noe som, hvis trenden fortsetter, kan tyde på at det er i ferd med å bli lettere å skaffe seg jobb.

I forrige uke kom den månedlig arbeidsmarkedsundersøkelsen fra myndighetene som viser at ledigheten falt til 10 prosent i november fra 10,2 prosent i oktober.

Les mer: 474.000 søkte om dagpenger

Krympende handelsunderskudd
Det amerikanske handelsdepartementet har lagt frem en rapport som viser at underskuddet på handelsbalansen falt til 32,94 milliarder dollar i oktober fra det reviderte anslaget på 36,65 milliarder dollar i september.

Nedgangen i underskuddet skyldes i stor grad at eksporten økte langt mer enn importen. Import av råolje gikk ned etter at både prisen volumet var noe lavere enn den foregående måneden.

Les mer: Lavere handelsunderskudd i USA

Oljefall
Oljeprisen falt torsdag.Den amerikanske referanseoljen WTI falt 13 cent til 70,54 dollar etter tidligere på dagen å ha vært under 70 dollar for første gang siden september. I London falt Brent-olje 53 cent til 71,86 dollar. Hittil i desember har oljeprisen falt nær 10 prosent.

Prisen på naturgass steg imidlertid 8 prosent i USA etter at ukentlige lagertall viste overraskende nedgang.

Delindeksen for oljeselskaper steg 0,6 prosent, delindeksen for oljeservice steg 1,6 prosent.

Betaler tilbake
USAs største bank Bank of America gjør det nå helt klart at de vil betale tilbake 45 milliarder dollar i statsstøtte. Da finanskrisen herjet som verst fikk selskapet hjelp av de amerikanske myndighetene. Finansdepartementet benyttet skattebetalernes penger for å kjøpe aksjer i selskapet. Bank of America falt 1 prosent.

Les mer: -Takk skal dere ha USA

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,67% til 10.405,83

Nasdaq +0,33% til 2.190,86

S&P 500 +0,58% til 1.102,35

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere