Gå til sidens hovedinnhold

Opptur på Wall Street

Milliardpakken som berger Citigroup fører til opptur på USA-børsene.

Redningen av storbanken Citigroup bidrar til børsoppgang mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Den brede S&P 500-indeksen blir løftet 1,76 prosent til 814,13 poeng. Den teknologitunge Nasdaq stiger 1,57 prosent til 1.406,12 poeng og følge av Dow Jones-indeksen som klatrer 1,57 poeng til 8.172,82 poeng.

Fredag førte Barack Obamas valg av finansminister og økonomisk rådgiver til at et sent rally i New York. Valget av Timothy Geithner som ny finansminister falt i smak hos investorene. De tre toneangivende indeksene skjøt i været og endte med en oppgang på mellom 5 og 6,5 prosent. Obama presenterte i løpet av helgen noen bruddstykker på hvordan han vil løse finanskrisen.

Følg utviklingen på Wall Street

Boligmarked i problemer
Boligprisene i USA har aldri falt mer enn de gjorde i oktober. Det viser fersk statistikk fra bransjeorganisasjonen til eiendomsmeglerne. Kollapsen i aksjemarkedet og svekkelsen i de økonomiske utsiktene har skremt vekk kjøperne. Det gir et historisk prisfall.

Les mer: Rekordfall i boligprisene

I oktober falt salget av brukte boliger med 3,1 prosent til 4,98 millioner i årlig veksttakt. Det var i tråd med hva økonomene hadde forventet på forhånd. Medianprisen stupte 11,3 prosent i samme periode.

Redder CIti
Myndighetene har bestemt seg for å hjelpe verdens største finanskonsern Citigroup ut av en bunnløs krise, og dette er med å å rette opp noe av tillitssvikten man så utspilte seg i forrige uke. Usikkerheten rundt finanskonsernet Citigroup har ridd de globale aksjemarkedene som en mare.

Nå har en form for avklaring kommet i form av at amerikanske myndigheter i løpet av helgen har fjernet mye av usikkerheten rundt verdens største finanskonsern. Det skjer ved at myndighetene garanterer for mer enn 300 milliarder dollar i problematiske lån, i tillegg til at den amerikanske staten sprøyter inn 20 milliarder dollar i kapital. Dette kommer i tillegg til 25 milliarder dollar som ble tilført banken i forbindelse med krisepakken som kom i oktober. Til gjengjeld for garantiene og kontantene vil staten få preferanseaksjer for 27 milliarder dollar som skal gi et utbytte på 8 prosent årlig, melder Bloomberg News.

I forrige uke stupte aksjekursen til storbanken, og skapte nervøsitet for at innskytere ville trekke pengene sine ut av selskapet, som har svimlende 2 billioner dollar i eiendeler og avdelinger i mer enn 100 land.

Det amerikanske finansdepartementet, den amerikanske sentralbanken samt Federal Deposit Insurance Corp., uttalte i en felles pressemelding sent søndag at de gjorde dette for å øke stabiliteten i finansmarkedene samt for å gjenopprette økonomisk vekst.

- De eneste positive nyhetene der ute er redningsplanen. Finansdepartementets kvasi-nasjonalisering av Citigroup er musikk i markedets ører, sier Felix RIley i ChoceOdds i London til Bloomberg News.

Suppeprodusent innfrir
Campbell Soup la mandag frem sitt resultat for første kvartal. Produsenten av de kjente suppene har avvikende regnskapsår. I første kvartal fikk de et resultat på 260 millioner dollar, en nedgang fra 270 millioner dollar i tilsvarende kvartal i fjor. Fordelt per aksje økte derimot resultatet til 71 cents fra 70 cents, mens det justerte resultatet ble på 77 cents per aksje. Det i tråd med analytikernes forventninger.

For hele 2009 venter de at resultatet vil øke mellom 5 og 7 prosent per aksje på et valutanøytralt grunnlag, men at tap på valuta kan redusere resultatet med 5 prosentpoeng, skriver Marketwatch.

Etter at handelen i New York er ferdig sent mandag kveld er det duket for PC-produsenten Hewlett-Packards resultater. For kort tid siden meldte HP at de kommer til å levere bedre resultater enn tidligere antatt.

Følg utviklingen på Wall Street

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg