*Nettavisen* Økonomi.

Opptur tross festbrems

Skremmeskuddet fra Hydro klarte kun bremse oppgangen på Oslo Børs. Sjekk utviklingen her.

30.06.06 17:00

Oslo Børs lot seg ikke stoppe av Norsk Hydros skremmeskudd og endte opp 0,52 prosent til 376,48 poeng. I løpet av uken har hovedindeksen steget med 5,5 prosent, men andre kvartal sett under ett ble svakt. Etter en sterk start på kvartalet fikk vi noen kraftige børsras noe som medførte av de tre månedene endte ned rundt 3,5 prosent.

Kursutviklingen til hovedindeksen.

For syvende halvår på rad økte verdien av aksjene på Oslo Børs, i det hovedindeksen så langt i år har steget ca. 14 prosent. I løpet av disse syv halvårene har hovedindeksen steget om lag 220 prosent og verdien av de børsnoterte selskapene økt med nær 1.200 milliarder kroner, inkludert nye selskaper og ny kapital, viser statistikk fra Oslo Børs.

Hydro-varsel
Eivind Reiten i Norsk Hydro sendte ut et skremmeskudd. Oljegiganten melder at de ikke klarer produksjonsmålene for året sett under ett. Olje- og gassproduksjonen blir nedjustert med 5 prosent til 585.000 fat pr. dag fra 615.000 fat.

Dette varselet skremte markedet og fikk oljeaksjene til å falle fra en sterk utvikling tidligere på dagen. Norsk Hydro endte ned 2,37 prosent til 165 kroner, og nedgangen var altså ikke dramatisk.

Skuffet
Bjørn Inge Tønnessen, analytiker i DnB NOR Markets forteller til NA24 iMarkedet at dagens melding fra Norsk Hydro var skuffende.

- Dette er selvfølgelig skuffende, sier Tønnessen som viser til at dette er forsinkelser i produksjon. Men:

- Langsiktig er ikke dette viktig, og det skrur ikke ned reservene til Norsk Hydro, sier Tønnessen til NA24 iMarkedet.

Statoil-aksjen reagerte også negativt på nyheten fra Norsk Hydro, men dette mener Tønnessen er en overreaksjon.

- Statoil gjentok sitt mål for 2 uker siden, sier analytikeren.

Han forteller videre at de vil vurdere sin kjøpsanbefaling. DnB NOR Markets har et kursmål på 185 kroner per aksje i Norsk Hydro, men de vil vurdere å justere nedover.

Statoil ned

Statoil ble også rammet av Hydros varsel og endte ned 0,28 prosent til 176,50 kroner.

Statoil vil ikke kommentere det som skjer i Norsk Hydro, men er klare på at de opprettholder produksjonsmålene for 2006.

- Vil Statoil gjøre noe med sine produksjonsmål?

- Nei, vi har nettopp hatt en kapitalmarkedsdag og der opprettholdt vi produksjonsmålene, sier pressetalsmann Kristofer Hetland i Statoil til NA24 iMarkedet.

- For øvrig har vi ikke noen kommentarer til Hydro, avslutter Hetland til NA24 iMarkedet.

DNO endte opp 0,81 prosent til 12,40 kroner etter å ha vært langt høyere tidligere på dagen. Altinex steg 0,75 prosent til 1,35 kroner.

Ny laksenedtur
Nedturen fortsetter for lakseaksjene. Pan Fish og Lerøy Seafood endte ned henholdsvis 2,32 prosent til 6,74 kroner og 4,84 prosent til 118 kroner. Det halvt statlige oppdrettselskapet Cermaq gikk i motsatt retning og steg 0,60 prosent til 84 kroner.

Intrafish skrev på sine nettsider at lakseprisen er på full vei ned mot 40 kroner per kilo. I forrige uke kom det rapporter om at lakseprisen snuste på 50 kroner kiloen. Torsdag kunne NA24 iMarkedet melde at den høye lakseprisen har oversteget smertegrensen til laksekjøperne, og at flere snakker nå om en korrigering med 20 prosent for den spreke fisken.

Kontrakter og kursmanipulasjon
Q-Free stakk rett til topps etter at de meldte at de har fått to avtaler i henholdsvis Australia og Frankrike. Avtalene har en verdi på henholdsvis 15 millioner kroner og inntil 50 millioner kroner. Q-Free-aksjen ble løftet 14,36 prosent til 21,50 kroner.

Ementor fikk også en kraftig oppsving mot slutten av dagen. Aksjen endte opp 13,60 prosent til 28,40 kroner. Kursen ble jekket opp noe som er et fenomen som kommer i slutten av kvartalet. Oslo Børs slettet handlene og kursene blir dermed ikke stående.

Taperne
Bioteknologiselskapet DiaGenic falt hele 19,25 prosent og ble dagens store taper. Det var meglerhusene Nordnet og Skandiabanken som sto for det meste av nedsalget og det var tydelig at noen skulle lette seg med aksjer.

PGS endte ned 8,12 prosent til 351 kroner. Petrojarl ble skilt ut av selskapet og ble notert på Oslo Børs denne dagen. Petrojarl endte på 41 kroner etter å ha blitt notert til 43,30 kroner like etter at handelen åpnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.