*Nettavisen* Økonomi.

Opptur tross gevinstsikring

Selv om det ble tatt ut gevinst, etter noen veldig gode dager, endte det tilslutt med fremgang på Wall Street torsdag, for fjerde dag på rad.

Wall Street gikk torsdag frem på følelsen av at den amerikanske økonomien nå er såpass nedkjølt, at et nytt rentehopp fra sentralbanksjef Ben Bernanke er unødvendig.

Industriindeksen Dow Jones steg så vidt det var med 0,07 prosent. Aksjene på den brede S&P 500-indeksen hadde en vekst på 0,16 prosent. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen gikk enda en dag i pluss og endte opp 0,38 prosent.

Sist Dow Jones hadde fire dager på rad med fremgang var tidlig i mai. For S&P 500 og Nasdaq må man tilbake til midten av mars for å finne det samme.

HP topper
IT-selskapet Hewlett Packard leverte knallsterke tall etter at Wall Street stengte handelen i går.

Hewlett-Packard la frem et resultat etter skatt på 1,38 milliarder dollar i sitt siste regnskapskvartal, opp fra 73 millioner samme kvartal i fjor. Omsetningen økte fra 20,8 til 21,9 milliarder dollar. Resultat pr. aksje økte fra 36 til 52 cent, hvis en ser bort fra spesielle poster. Analytikerne hadde i snitt ventet 47 cent i resultat pr. aksje.

Selv om HP overgår forventningene er det viktigere at selskapet er optimistiske i sin guiding for resten av året. Mens konkurrentene sliter, klarer HP å levere bedre enn det markedet ventet.

Ikke så smertestillende
Legemiddelfirmaet Merck ble i dag dømt til å betale en enorm erstatning. Selskapet ble dømt til å betale 51 millioner dollar, eller 321 millioner kroner til en pensjonert FBI-agent. Agenten fikk hjerteinfarkt og har anklaget selskapets smertestillende tablett, Vioxx, for å være synderen.

Dommeren besluttet, foruten selskapets økonomiske ørefik, at en annen sak, der en mann skal ha blitt ufør som en følge av Vioxx, skal bli gjenopptatt.

Dette førte til at aksjen fikk juling i dagens handel og endte ned 5,78 prosent til 38,80 dollar aksjen.

Oljen ned
På råvarebørsen i USA falt oljeprisen torsdag til det laveste nivået på to måneder.

Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen NYMEX var prisen på et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i september, 70 dollar. Dette er en nedgang på 1,89 dollar. Etter at gulvhandelen stenger, fortsetter handelen elektronisk.

Oljeprisen faller ettersom oljefeltet Prudhoe Bay i Alaska fortsatt klarer å få levert en del olje tross store reparasjoner på en oljeledning. Det var tidligere i måneden at oljegiganten BP oppdaget lekkasjer på feltet grunnet korrosjon.

Uventede tall
De ledende indikatorene i USA falt overraskende i juli. På forhånd ventet markedet en økning på 0,1 prosent i juli. Statistikken torsdag ettermiddag viste 0,1 prosents nedgang i juli.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt med 10.000 til 312.000 sist uke. Det var ventet en økning til 315.000, viser tall fra Bloomberg News.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones + 0,07% til 11,334,96

Nasdaq +0,38% til 2.157,61

S&P 500 +0,16% til 1.297,48

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.