NA24.no

Oppturen forsvant

Sist oppdatert:
Nå har børsene i Europa falt i negativt terreng.

Oslo Børs faller tilbake etter at oppturen er skrumpet helt inn. Rett etter lunsj er hovedindeksen ned 0,14 prosent til 354,96 poeng.

NA24 – din næringslivsavis

Oljeprisen har igjen sneket seg over 105 dollar per fat. Senere onsdag ettermiddag foreligger den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene. Det er ventet at oljelagrene minker etter forsinkelser i både egen produksjon og import etter den aktive orkansesongen.

StatoilHydro faller likevel 0,20 prosent til 150,20 kroner.

Sol i farten
Solenergiselskapene fikk et lite løft i etterhandelen i det amerikanske aksjemarkedet. Det kom etter Senatets behandling av skattekreditter for fornybar energi i USA. Senatet godkjente sendt tirsdag kveld en skattepakke som vil forlenge skattekredittordningen for fornybar energi i USA. Rammen på pakken er hele 18 milliarder dollar for energikilder som sol, vind og geotermisk varme.

Her hjemme sendes solenergiselskapet REC opp 5,91 prosent til 125,50 kroner. Storaksjonær i REC, Orkla, løftes 0,51 prosent til 59,60 kroner.

Usikkert i Europa
I Europa er det også noe avventende i forkant av en avklaring rundt redningspakken til de amerikanske myndighetene. Finansminister Henry Paulson og sentralbanksjef Ben Bernanke var innkalt til å forklare seg for Kongressen tirsdag. Begge gjorde det klart at redningspakken er strengt nødvendig for å hindre en total kollaps.

Rett etter lunsj faller også børsene i Europa. Den tyske DAX-indeksen er ned 0,22 prosent, og FTSE 100 i London har flatet helt ut etter å ha vært langt høyere tidligere på dagen. I Paris faller CAC 40-indeksen 0,15 prosent. I Norden er Sverige verst med et fall på 1 prosent. I København og Helsingfors er børsene henholdsvis flate og ned 0,51 prosent.

Buffett putter penger i potten
Finansaksjene klarer seg likevel bra. Warren Buffett, regnet av mange som en av verdens beste investorer, har satset 5 milliarder dollar på at Goldman Sachs vil klare seg gjennom uroen. Han deltar på en emisjon på totalt 7,5 milliarder dollar, men har inngått en avtale som gjør at han kan satse mer hvis han ønsker det.

Dette blir tolket svært positivt i markedene. Buffett blir omtalt som en av de største bjellesauene, og kjøpet inn i en bransje som er i dyp krise er ikke nytt for den aldrende investoren. Han har truffet ekstremt bra på sine kjøp tidligere. I den elektroniske handelen etter at den ordinære handelen var stengt steg finansaksjene markant.

- Buffetts inngang i Goldman støtter vårt syn på at aksjer endelig tilbyr gode verdier. Det er mer kraftfullt enn Paulsons bazooka, folk som tror at USA trenger en fornyet fri strøm av kreditter er en del av problemet, ikke løsningen, sier analytiker Charles Dumas ved Lombard Street Research i London til Marketwatch.

Fokuset vil også bli rettet mot sentralbanksjef Ben Bernanke og finansminister Henry Paulson som igjen skal vitne foran kongressen samt en komité for boligfinansiering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere