NA24.no

Oppturen stanset

Foto: Richard Drew (AP)
Sist oppdatert:
Etter tre oppturer på rad ble det pustepause på Wall Street.

Onsdag steg USA-børsene solid, til det høyeste nivået hittil i år. Torsdag var stemningen mer usikker. Etter å ha vippet opp og ned, endte markedet til slutt marginalt i minus.

Det kom flere makrotall, som totalt sett ikke gjorde mye for å endre bildet som har festet seg av en nølende bedring i økonomien.

Likevel gikk USA motsatt vei av generelt positive børser i Asia og Europa.

Skuffende boligtall
Boligbyggingen stiger for tredje gang på fire måneder. Økningen var likevel lavere enn forventet, etter at tallene for juli ble nedjustert.

Igangsettingen av nye boliger steg i august med 1,5 prosent til en sesongjustert årlig veksttakt på 598.000. Økonomene ventet ifølge Bloomberg at det ville bli en vekst på 2,9 prosent til 598.000. Antall byggetillatelser steg med 2,7 prosent til 579.000. Her ventet økonomene en oppgang på 4,6 prosent til 590.000, viser estimater fra Dow Jones Newswire.

Selv om veksten var noe lavere enn økonomene hadde ventet i august ligger nivået på et høyeste på ni måneder.

Les mer: Boligtall skuffer

Færre søker trygd
Samtidig viste nye tall at antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd i USA falt med 12.000 til 545.000 personer i forrige uke.

Det er noe bedre utvikling enn hva markedet trodde på forhånd, til tross for at tilsvarende tall for uken i forveien ble justert opp til 557.000 fra 550.000. Økonomene forventet at antallet nye søkere til arbeidsledighetstrygd ville ende på 550.000 personer, viser estimater innhentet av Bloomberg.

Antallet søkere til arbeidsledighetstrygd som har vært søkere i mer enn én uke økte med 129.000 til 6.230.000 personer i uken som endte 5.september.

Les mer: Færre trygdesøkere

Bra bedriftsindeks
Den regionale bedriftsindeksen Philadelphia Fed endte på 14,1 poeng i september. Det er den beste målingen siden juni 2007, kommer det frem i en rapport fra den amerikanske sentralbankens avdeling i Philadelphia.

I forkant av tallfremleggelsen var det ventet at indeksen skulle komme inn på 8,0, og i august endte indeksen på 4,2 poeng.

Les mer: Beste på to år

Flat oljepris
Den amerikanske referanseoljen WTI for oktoberlevering falt marginale 3 cent til 72,47 dollar på råvarebørsen i New York. Delindeksen for oljeselskaper endte uendret, delindeksen for oljeservice falt 1 prosent.

Oracle
Det som også trekker stemningen ned en smule er førstekvartalstallene fra softwareprodusenten Oracle, som ikke nådde opp til analytikernes forhåndsestimater. Selskapets omsetning falt 22 prosent til 711 millioner dollar i forrige regnskapsperiode.

- Jeg venter en viss konsolidering. Generelt ser utsiktene i aksjemarkedet nokså gode ut på medium sikt, men etter den kraftige oppgangen vi har sett siden mars ville en konsolidering være sunt for markedene, sier Christoph Riniker ved Bank Julius Baer i Zurich til Bloomberg News.

Oracle-aksjen falt 3 prosent.

Citigroup steg 5 prosent etter å ha plassert et obligasjonslån på 2 milliarder dollar, men generelt var finans- og bankaksjer svake torsdag.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,08% til 9.783,92

Nasdaq -0,30% til 2.126,75

S&P 500 -0,31% til 1.065,49

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere