NA24.no

Oppvask for Fredriksen: - Sitter med skjegget i postkassen


- Det gikk litt fort i svingene. Nå sitter vi med skjegget i postkassen etter de finanskarene, sier John Fredriksen om Tor Olav Trøim og andre nære medarbeidere som jobbet i Seadrill (arkivfoto).
- Det gikk litt fort i svingene. Nå sitter vi med skjegget i postkassen etter de finanskarene, sier John Fredriksen om Tor Olav Trøim og andre nære medarbeidere som jobbet i Seadrill (arkivfoto). Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
John Fredriksen forteller at Seadrill har brukt masse energi på å rydde opp i riggselskapet etter at Tor Olav Trøim ga seg i 2014.

Tirsdag omtalte Nettavisen at Seadrill har gått fra å være John Fredriksens viktigste eierandel til hans største mareritt.

På to og et halvt år har aksjen gått ned med 92 prosent.

Markedsverdien på Seadrill, der Fredriksen eier rundt 25 prosent, var på sitt meste verdt nesten 150 milliarder kroner og var Fredriksens suverent viktigste eiendel før oljeprisfallet i 2014.

Selskapet offentliggjorde en skisse til en svært omfattende refinansieringsplan for det gjeldstyngede selskapet tirsdag morgen.

Les også: Fredriksen-selskap vil overta konkurrent 

Tor Olav Trøim (arkivfoto).

Gir ikke Trøim skylde

John Fredriksen sier i intervju til Dagens Næringsliv (krever abonnement) publisert tirsdag kveld at han har prøvd å rydde opp i Seadrills finansielle problemer, siden Tor Olav Trøim forlot Fredriksen-systemet i 2014. Trøim var lenge en av Fredriksens nære medarbeider.

- Dette har vi slitt med siden Trøim forlot gruppen. Det var han som drev det finansielle. Dette har vært slitsomt for oss. Det er mye å rydde opp i etter den gjengen, sier Fredriksen, som også påpeker at han ikke vil gi Trøim skylden for uføret de nå befinner seg i.

Les også: Seadrill-aksjen steg 40 prosent etter Fredriksen-rykter

- Skjegget i postkassen

- Jeg vil ikke si det sånn. Når du tar på deg så mye, er det umulig å holde tungen rett i munnen. Det gikk litt fort i svingene. Nå sitter vi med skjegget i postkassen etter de finanskarene.

Hovedproblemet til Seadrill er den enormt høye gjeldsandelen i Trøims tid da oljeprisen var høy. Det gjorde selskapet spesielt sårbart da oljenedgangen kom, og riggmarkedet gikk på en skikkelig smell. 

Allerede i andre kvartal forfaller over lån tilsvarende 13,5 milliarder kroner. Til sammen forfaller lån for rundt 27 milliarder kroner for Seadrill.

– Utfordringen er å løse den vanvittige finansielle situasjonen vi har laget. Trøim er en liten finansakrobat. La oss si det som det er, sier konsernsjef i Seadrill, Per Wullf, til DN.

- Vi er ikke fri for skyld, absolutt ikke, men den finansielle arkitekten var Trøim. Strategien vi fulgte i Trøim-tiden har feilet fullstendig, sier Wullf.

Tirsdag ved børsslutt lå markedsverdien på Seadrill på rundt åtte milliarder kroner, et fall på drøye 94 prosent fra toppnivået i 2013 og 92 prosent fra nivået sommeren 2014.

Ledelsen i selskapet jobber blant annet med en løsning der minst én milliard dollar i ny kapital kommer inn i forbindelse med restruktureringen. Det tilsvarer rundt åtte milliarder kroner, skrev Nettavisen tidligere tirsdag.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere