Optimisme i Davos

Professor, nobelprisvinner i økonomi, Joesph Stiglitz

Professor, nobelprisvinner i økonomi, Joesph Stiglitz Foto: ALESSANDRO DELLA BELLA (Scanpix)

Topplederne på det tett fulgte Davos-møtet tror på økonomisk opptur.

27.01.10 09:32

To av tre toppledere i verdens 1200 største selskaper tror på økonomisk opptur i løpet av året, og de varsler bemanningsvekst. Likevel skal et solid flertall fortsette å kutte kostnader i år, og det de frykter mest av alt er en vedvarende lavkonjunktur. Det viser en undersøkelse av topplederne, som revisor- og konsulentkjempen PricewaterhouseCoopers har gjort i forkant av åpningen av av World Economic Forum i Davos.

PwC gjennomfører en årlig topplederundersøkelse, der 1200 toppledere fra 52 land, inklusive Norge er intervjuet om blant annet konsekvenser og lærdommer av finanskrisen og utsiktene for 2010.

Undersøkelsen viser at finanskrisen kom overraskende på verdens toppledere. På grunn av svakheter i risikostyringen fikk krisen større konsekvenser enn nødvendig. De tror at en ny opptur står for døren, men denne gang er man imidlertid mer forsiktig og beredt på de farene som lurer, heter det i undersøkelsen til PwC.

Nøkterne europeere
- Toppledernes prognoser bærer preg av at de har fått en ny og sunnere innstilling til den risiko som alltid er forbundet med forretningsvirksomhet. Majoriteten tror at omslaget kommer i år, men samtidig er en forlenget nedgangsperiode det man frykter mest, skriver administrerende direktør Knut Grotli i PwC Norge i en melding.

Forsiktigheten råder: Sju av ti sier de vil fortsette å kutte kostnader i året som kommer, og de har større tro på vekst i sine nåværende markeder enn gjennom produktutvikling, ekspansjon i nye markeder og fusjoner og oppkjøp.

Lederne i vår del av verden er de mest nøkterne optimistene: 37 prosent av europeiske toppledere tror vi de må vente til 2011 på oppgangen i eget lands økonomi, mens tilsvarende tall er 15 prosent blant asiatiske sjefer. Europeiske sjefer har også lavere tiltro til omsetningsvekst i eget selskap enn andre steder i verden, og prognosene for sysselsetting i eget selskap er betydelig lavere enn i for eksempel Brasil, Kina og India. Samtidig frykter europeiske ledere mindre enn andre, noe som sannsynligvis gjenspeiler stabile økonomier og solide styresett, heter det i meldingen.

Overraskende finanskrise
Da PwC i fjorårets undersøkelse spurte verdens toppledere om de i løpet av 2009 kom til å redusere bemanningen, var det kun hver fjerde leder som anslo det som sannsynlig. Fasit ett år senere viser at annethvert selskap fikk færre ansatte i løpet av 2009. Ni av ti sier at de har kuttet kostnader det siste året.

Fire av ti toppledere sier at finanskrisen vil medføre en stor endring i hvordan de håndterer risiko.

Topplederne mener at bransjen de opererer innenfor har fått betydelige skader på sitt renommé. Dette gjelder særlig innenfor finans, hvor over 60 prosent sier at omdømmet har blitt skadet.

Undersøkelsen er gjennomført blant 1198 ledere i til sammen 52 land, hovedsakelig som telefonintervjuer. Intervjuene er gjennomført i fjerde kvartal 2009. 21 prosent av respondentene representerer selskaper med inntil 100 millioner dollar i omsetning, 38 prosent har en omsetning mellom 101 millioner dollar og 999 millioner dollar, 30 prosent har en omsetning mellom 1 milliard dollar og 10 milliarder dollar, mens 7 prosent har mer enn 10 milliarder dollar i omsetning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag