NA24.no

Optimisme i New York

Sist oppdatert:
Rentefrykten blir dempet av svak amerikansk vekst og gir et lite børsrally på Wall Street. Følg utviklingen her.

De viktigste amerikanske nøkkelindeksene stiger like etter at Wall Street åpnet handelen.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones blir løftet 0,78 prosent til 11.187,04 poeng, mens aksjene på den vide S&P 500-indeksen stiger 0,75 prosent til 1.272,65 poeng.

Teknologiaksjene tynget Wall Street i går kveld, men i dag åpner Nasdaq med en oppgang på 1,03 prosent til 2.075,73 poeng.

Innfrir ikke
USAs nest største oljeselskap, Chevron, slapp tall for andre kvartal i dag. I går meldte ExxonMobil og Shell om et rekordsterkt andre kvartal. Den høye oljeprisen gjør at pengene strømmer inn i de allerede velfylte bankbøkene til oljeselskapene.

Forventningene er riktignok skyhøye og selskapene må innfri for. Chevron klarer ikke helt innfri kravene til markedet. Omsetningen steg med 11 prosent til 53,53 milliarder dollar fra 48.34 milliarder dollar i samme periode i fjor.

Omsetningen ble svakere enn hva analytikerne Thomson First Call hadde hentet inn estimater fra. Det var ventet at Chevron skulle legge frem et resultat etter skatt på 2,21 dollar pr. aksje av en omsetning på 60,33 milliarder dollar

Selv om resultat etter skatt økte med 18 prosent ble resultat pr. aksje på 1,97 dollar.

Selskapet melder at det forventer å kjøpe tilbake aksjer i eget selskap for 5 milliarder dollar i løpet av året. Aksjen faller 2,1 prosent på børsen i New York. Verdens største oljeselskap, ExxonMobil, faller sammen med ConocoPhillips rundt 0,30 prosent.

Vekstfall i USA
De foreløpige tallene over BNP-veksten i andre kvartal var langt svakere enn ventet. Mens økonomene hadde ventet en vekst på 3,2 prosent, var fasiten på 2,5 prosents vekst nedslående for optimistene. I første kvartal opplevde amerikanerne en vekst på hele 5,6 prosent i bruttonasjonalproduktet.

Det var hovedsakelig lavere konsum blant husholdningene som rammet BNP-veksten. Forbruket blant konsumentene står for rundt 70 prosent av bruttonasjonalproduktet og endte i andre kvartal på 2,5 prosent ned fra 4,8 i første kvartal.

I tillegg kom det statistikk som viser at lønnskostnadsindeksen steg med 0,9 prosent i andre kvartal, mens det var forventet en økning på 0,8 prosent.

Forventningene øker
Forventningsindeksen til Universitet i Michigan endte noe høyere enn ventet i juli. Ifølge Bloomberg News var det ventet at indeksen ville endte på 82,5, mens tallene som ble sluppet like før klokken 15:50 viser en stigning til 84,7.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere