NA24.no

Optimisme på Oslo Børs

Sist oppdatert:
Børsen kjempet seg til oppgang, tross oljefall og skuffende resultater.

Oslo Børs fortsetter den gode starten på uken med nok en børsoppgang, tirsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen klatret 2,67 prosent til 257,20 poeng.

Dette blir den tredje dagen på rad med oppgang på Oslo Børs. Det elendige børsklimaet den siste tiden innebærer at vi må tilbake til slutten av august for å finne en tilsvarende ”lang” periode med sammenhengende oppgang.

Oppturen kommer riktignok på ganske tynt grunnlag. Volumet har vært under under 6,5 milliarder kroner både i dag og på mandag.

Oljefall
Oljeprisen har falt kraftig tilbake under dagens handel. Oljeprisens tilbakegang kan forklares ved noe gevinstsikring etter gårsdagens rekyl samt dollarens ytterligere appresiering. Et fat nordsjøolje med levering i september koster ved stengetid på Oslo Børs 68,39 dollar; en nedgang på hele fem prosent.

Likevel steg børslokomotivet Statoil Hydro 4,1 prosent til 124, 30 kroner.

Resultatskuffelser
Resultatsesongen har satt opp tempoet, og tirsdag ble preget av kvartalstall fra to av børsens tungvektere; Norsk Hydro og solenergiselskapet REC. Begge selskapene skuffet markedet med resultatene sine og aksjene falt tungt.

Verst er aluminiumskjempen Hydro. Eivind Reiten presenterte et underliggende resultat før skatt på 1,53 milliarder kroner. Det ordinære resultat før skatt fra den videreførte virksomheten havnet på 434 millioner kroner og er en svekkelse fra 3,56 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor.

Hydro-aksjen raste 12,34 prosent til 27,00 kroner, inn til en lite ærefull andreplass på taperlisten.

Les mer: Bom fra Hydro

Les også: - Nokså dystert fra Hydro

Også REC-aksjen figurerer høyt på taperlisten, med et fall på 7,46 prosent til 84,40 kroner. Konsernsjef Erik Thorsen la i dag frem et driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) på 711 millioner kroner av en omsetning på 1.919 milliarder kroner i tredje kvartal.

- Tallene var dårligere enn ventet. REC Wafer møtte utfordringer i kvartalet med nedstengning og problemer med annensorteringsmateriale, sier DnB Nor-analytiker Einar Kilde Evensen til NA24.

Les mer: Blandet for solinvestorene

Les også: Dårligere enn ventet

Blandet i Europa
De europeiske børsene endte for det meste i negativt terreng tirsdag. I London falt FTSE 100 0,9 prosent etter at industriproduksjonen i Storbritannia falt til det laveste nivået på 28 år i oktober. Statistikk fra «The Confederation of British Industry» viste at den industrielle produksjonen falt fra minus 16 i september til minus 31 i oktober.

Les mer: Mørke Skyer over Storbritannia

Den tyske DAX-indeksen opplevde også et fall i dagens handel. Frankfurt-børsen falt 1,2 prosent.

Bedre gikk det i Frankrike der CAC40-indeksen i Paris steg 0,7 prosent etter at myndighetene meldte om at de skal kjøpe opp gjeld fra landets seks største banker. Pakken har en totalramme på 14 milliarder dollar.

I Norden var det bare svenskene som fulgte Oslo Børs opp. Den svenske OMXS30-indeksen i Stockholm steg 0,7 prosent. I Danmark falt OMXC20 1,4 prosent, mens OMXH25 i Helsinki falt 0,10 prosent.

Bulkrally
Øverst på vinnerlisten figurerer tørrbulkrederiet Jinhuil, tirsdag. Aksjen klatret hele 22,68 prosent til 16,5 kroner. Konkurrenten Golden Ocean, et John Fredriksen selskap, karret også til seg en hederlig oppgang på 7,49 prosent, og endte på 9,9 kroner.

Tørrbulktransport er frakt av tørre varer, hovedsakelig kull og jernmalm. Veksten i Kina har vært motoren de siste årene. Den siste tidens resesjonsfrykt har imidlertid sendt ratene, den prisen rederiene får betalt per dag, betydelig nedover. Også tirsdag falt bulkratene, men aksjene fikk en rekyl like fullt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere