Optimisme på Wall Street

Markedet løftes etter nye nøkkeltall.

11.06.09 15:46

Onsdagens berg og dalbane på USA-børsene sendte markedet opp igjen til null. Torsdag stiger de toneangivende indeksene etter åpning.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

S&P 500 stiger 0,37 prosent til 942,60 poeng, mens industriindeksen Dow Jones er opp 0,71 prosent til 8.737,50 poeng. Teknologibaserte Nasdaq stiger 0,61 prosent til 1.864,40 poeng.

Renteuro
Markedet har vært preget av renteuro og torsdag er det på ny fokus på en auksjon av amerikanske statsobligasjoner. Onsdag ble det solgt tiårige obligasjoner for 19 milliarder dollar, og renten ble 3,99 prosent, noe høyere enn mange hadde trodd.

Torsdag venter markedet på resultatet av en auksjon av amerikanske statsobligasjoner for 11 milliarder dollar. På grunn av statens store lånebehov er mange opptatt av om det fortsatt går lett å plassere disse lånene i markedet. Renten på tiårige statslån lå i vinter like over 2 prosent, og ligger nå rundt 4 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Detaljomsetning
Et viktig nøkkeltall for status i den amerikanske økonomien kom også før markedet åpner. Detaljhandelen i USA var ventet å stige i mai for første gang på tre måneder. Tallene viste også en bedring.

Tall fra handelsdepartementet viser at detaljhandelen steg med 0,5 prosent i mai etter et fall på 0,2 prosent i april. Dersom det volatile bilsalget holdes utenom viste også detaljhandelen en vekst på 0,5 prosent i mai.

Økonomene ventet at detaljhandelen ville stige med 0,5 prosent i mai, og dersom bilsalget ble holdt utenom ville detaljhandelen stige med 0,2 prosent, viser estimater fra Bloomberg News.

- Dagens amerikanske detaljomsetningstall for mai vil gi et viktig signal om de siste måneders grønne spirer vil vokse videre eller visne. Til tross for stigende forbrukertillit falt samlet forbruk i april med 1,7 prosent fra gjennomsnittsnivået i første kvartal. Om vi allerede i dagens detaljomsetningstall vil kunne se at forbruket snur noe opp er imidlertid tvilsomt, skriver Nordea Markets i en rapport.

Førre nye søkere til ledighetstrygd
De ukentlige tallene fra arbeidsmarkekedet ble også lagt frem før Wall Street-handelen kommer i gang. Statistikken viste at færre nye søkere melder seg, men det blir stadig verre å komme ut av ledighetskøen.

Antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd falt med 24.000 til 601.000 personer i forrige uke, opplyste det amerikanske arbeidsdepartementet. Økonomene forventet at antallet nye søkere til arbeidsledighetstrygd ville ende på 615.000 personer.

Imidlertid steg antallet søkere til arbeidsledighetstrygd som har vært søkere i mer enn én uke, viser statistikken. I uken som ble avsluttet 30. mai var det 59.000 flere søkere enn uken i forveien. Totalt møtte det opp 6.816.000 søkere til arbeidsledighetstrygd.

Snittet av nye søkere de siste fire ukene falt til 611.750. Det tilsvarer en nedgang på 10.500 personer og benyttes som en mer pålitelig kilde til å måle tendensen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.