NA24.no

Optimisme senker dollaren

Foto: FREDRIK VON ERICHSEN (EPA)
Forventninger til bedre tider senker dollaren onsdag.

Sammenhengen mellom forventningene til verdensøkonomien og dollaren har vært tydelig det siste halve året. Svake aksjemarkeder, foråresaket av frykt for en lengre og dypere enn forventet nedtur i verdensøkonomien, har skremt investorene til sikre havner. Og da kjøper de amerikanske dollar.

Følg valutamarkedet her

Når investorene synes at farvannet ser trygt ut til å ta noen mer risikable posisjoner i markedet, er de selgere av dollar, med det resultat at dollaren faller.

Gave til Norsk industri
I dette spillet er norske kroner en eksotisk valuta, og med litt rufs i verdensmarkedene selges norske kroner. Kronekursen har derfor hold seg forholdsvis svak, både mot Euro og Dollar de siste månedene.

På de siste tolv måneder har dollaren styrket seg 26 prosent mot norske kroner. Euroen har i samme periode styrket seg rett over 12 prosent. Dette er svært godt nytt for eksportindustrien. De selger varer og får betalt i dollar eller euro. Dess mer dollaren er verd, dess mer vil de tjene i norske kroner.

For de som importerer varer til Norge er det tilsvarende smertefullt, og for norske turister som drar til utlandet er prisene høyere. Til og med thailandske bath har styrket seg mot norske kroner. En pils i Phuket koster alt annet likt 25 prosent mer i år enn i fjor – regnet i norske kroner.

Svak omsetning
Aktørene har for alvor tatt ferie fra det norske kapitalmarkedet. Fra aksjeomsetningen på Oslo Børs er det rapportert om nær en halvering av resultatet. Handelen i norske kroner er også svært laber, har markedskilder opplyst til NA24 gjennom sommeren.

Og med få aktører og lav likviditet er det lite som skal til for at det blir store bevegelser. Det er også vanskeligere å forklare hva som ligger bak de kortsiktige svingningene i markedet.

Svekket dollar
I formiddagshandelen er trenden imidlertid at dollaren svekkes, både mot norske kroner men også mot euroen.

En dollar koster onsdag formiddag 6,4 kroner, noe som representerer en svekkelse for dollaren på 0,6 prosent eller 0,036 øre fra tirsdagens nivåer. En euro koster på samme tid 9,01 krone, uendret fra tirsdagens sluttkurs.

En euro koster likeledes 1,4058 dollar onsdag, noe som er en oppgang for dollaren på 0,63 prosent.

Kan det fortsette?
Resultatsesongen for de amerikanske selskapene er godt i gang, og flere selskap har levert bedre enn forventet. Johnson & Johnson, Goldman Sachs og Intel har alle levert bedre enn forventet. Dette har gitt aktørene tro på at tilstanden i viktige selskap og industrier ikke er så ille, og dermed skapes grobunn for optimisme.

Investorene lar seg igjen prøve å ta mer risikable plasseringer, og selger unna dollar og sikre amerikanske statspapirer.

Men om investorene vil senke dollaren ytterligere ved å søke risikable plasseringer kan avgjøres av dagens makrotall fra den amerikanske økonomien. Industriproduksjonen for juni blir presentert onsdag ettermiddag, 14.30 norsk tid.

Viser den kraftig bedring kan dollaren fortsette nedturen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere