NA24.no

Optimismen blomstrer i Norge

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Færre frykter for arbeidsledighet og flere tror på bedre tider.

Juni-målingen av konsumenttilliten i Norge, som Makrosikt utarbeider, viser kraftig fremgang. Consumer Confidence Indeksen (CCI) endte på 6,7 poeng, opp fra 2,7 poeng i mai. I en pressemelding skriver Makrosikt at det er i hovedsak bedre tro på landets økonomi og færre som venter høy arbeidsledighet som trekker indeksen opp.

NA24 –din næringslivsavis

Et positivt CCI tall, betyr at forbrukerne samlet sett mener at økonomien vil være bedre om ett år enn den er nå. Jo høyere CCI, jo mer villige vil forbrukerne være til å bruke penger og særlig større innkjøp og investeringer som bil, bolig og fritidsbolig, melder Makrosikt.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Man må tilbake til desember 2007 for å finne en høyere forbrukertillit enn den som ble registrert i juni. Daglig leder i Makrosikt, Hans Petter Skogstad, sier i pressemeldingen at oppslag i media om at arbeidsledigheten ikke vil øke så mye som forventet, samt at anslagene for den internasjonale økonomien er blitt mindre negative har bidratt til å øke optimismen.

Consumer Confidence indeksen er et anerkjent internasjonalt mål på forbrukernes tillit og forventninger til økonomien fremover, og den brukes i alle EU-landene. Men tallene er ikke sammenlignbare med de amerikanske målingene, der indeksen bygges opp på en annen måte.

Undersøkelsen bygges på fire faktorer: Foreventning til egen og landets økonomi de neste 12 månedene samt forventninger til egen sparing og arbeidsledigheten.

Indeksen for egen økonomi om 12 måneder gikk imidlertid svakt opp i juni, mens andelen som forventer dårligere økonomi fremover falt for andre gang på rad til et nytt lavnivå, melder Makrosikt.

- Forbrukerne mener at landets økonomi er dårligere enn for ett år siden, men vurderingen er mindre negativ nå enn i mai. Forbrukerne har imidlertid høy tillit til at landets økonomi vil være sterkere om ett år. Indeksen for landets økonomi steg videre i juni til ny toppnotering, melder Makrosikt.

Men andelen som forventer økt arbeidsledighet har falt kraftig i juni.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere