*Nettavisen* Økonomi.

Optimismen tilbake hos de små

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

- Dette er en meget positiv endring, melder Bedriftsforbundet.

Optimismen er på vei tilbake blant småbedrifter med under 20 sysselsatte. Flere er optimister enn pessimister for sin bedrift kommende 12 måneder, heter det fra Bedriftsforbundet i en melding.

En av fem
En av fem vurderer å øke bemanningen, og hver tredje bedrift venter økt omsetning. En av fire venter økt lønnsomhet, viser en medlemsundersøkelse til Bedriftsforbundet i september.

Dette er et klart stemningsskifte fra mars i år, da pilene pekte bratt nedover.

- Men bildet er blandet. Mange bedrifter regner med å klare seg godt kommende år, mens andre tror at de vil slite, sier administrerende Tom Bolstad i Bedriftsforbundet.


Lavere omsetning
En av syv småbedrifter vurderer nedbemanning, en av fire forventer lavere omsetning og en tre venter lavere lønnsomhet kommende år.

Konjunkturindeksen ligger fortsatt på nest lavest nivå siden målingene startet i 2000.

- Den er pluss syv i september, som er en bratt oppgang fra minus 70 i mars i år, og en nedgang fra 19 for ett år siden, heter det.

Indeksen viser antall bedrifter som forventer økt omsetning, lønnsomhet og sysselsetting minus bedrifter som forventer nedgang kommende tolv måneder.

Investeringsvilje
Investeringsutsiktene har også tatt seg svakt opp. 18 prosent tror at de vil øke investeringene, mot 12 prosent for et halvt år siden.

- Dette er en meget positiv endring. Investeringer er nødvendig for ny vekst i bedrifter og i samfunnsøkonomien, sier Bolstad.

Økt fremtidstro knyttes først og fremst til økende etterspørsel. 44 prosent forventer at etterspørsel vil påvirke lønnsomheten positivt kommende år, og 24 prosent mener at sykefravær og tilgang på arbeidskraft vil bidra positivt. I negativ retning teller regelverk og skjemavelde, skatter og avgifter, og tilgang på lån og garantier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.