*Nettavisen* Økonomi.

Optimistisk til oljeprisen

Foto: Hommedal, Marit (SCANPIX)

Iran nesten dobler sin budsjetterte oljepris.

24.01.10 16:20

De seneste budsjettallene fra Iran viser at de er betraktelig styrket i troen på oljeprisen, ifølge Associated Press.

NA24 - din næringslivsavis

Øker estimatet kraftig
Mens parlamentet i fjor godkjente et budsjett som baserte seg på en oljepris på 37,5 dollar fatet, har president Mahmoud Ahmadinejad i årets budsjett sett for seg en oljepris på 60 dollar fatet. Ahmadinejad leverte budsjettet inn til godkjenning relativt tidlig denne søndagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

60 dollar er riktignok noe lavere enn de vel 73 dollarene frontkontrakten på nordsjøoljen ble handlet for da råvarebørsen i London stengte for helgen, men det er naturlig at det tas høyde for en lavere pris i budsjettet.

Les også: Høyeste oljepris på 15 måneder

Har OPECs øre
Hvilken oljepris Iran ser for seg er ikke uten betydning. Ved siden av den kompetansen landet har på olje, vil det, som en betydelige oljeeksportører og medlem av oljekartellet OPEC, ha mulighet til å påvirke prisen direkte. Landet vil trolig tale for at produksjonskvotene begrenses til et nivå som gjør at de ikke er i fare for budsjettproblemer.

Man kan også argumentere for at presidenten kan øke prisen ved å øke usikkerheten rundt landets atomprogram, men det vil neppe gange Iran særlig på handelsfronten.

Avhengig av olje
Oljeeksporten står for om lag 80 prosent av Irans inntekter fra utlandet, så det er liten tvil om at prisen har enorm betydning for det Iranske budsjettet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.